De onderzoeker
Marlène Gravenberch (51) studeerde in oktober 2015 af aan de technological university of the Americas, met een MBA in General Management.
Wat heeft u onderzocht?
“op welke manier de afdeling Human Resource Management (HRM) in een bedrijf kan bijdragen als het gaat om bedrijfsinnovaties. Een onderzoek dus naar de rol en het belang van HRM als het gaat om innovatie in een bedrijf.” Waarom wilde u daar meer over weten? “Ik ben zelf al vier jaar HR-manager in de particuliere sector, en daar hebben we te maken met een concurrerende omgeving. Het was mijn persoonlijke interesse om te weten wat de rol van HRM kan zijn wanneer het gaat om innovatieprocessen binnen een dergelijke omgeving. Met dit afstudeerproject hoop ik ook anderen meer inzicht te geven in de rol die HRM daarbij speelt.”
En waarom is dat van belang?
“Leidinggevenden in bedrijven concentreren zich nog teveel op wat zij binnen hun bedrijf doen, in plaats van wat zij zouden moeten doen om een grote concurrent te zijn. HRM kan ervoor zorgen dat het bedrijf een concurrentievoorsprong heeft, door de middelen van het bedrijf op een effectieve manier in te zetten. Zodanig, dat het moeilijk wordt voor de concurrent dezelfde prestatie te leveren als het eigen bedrijf. Maar dat kan alleen als de medewerkers worden voorzien van alle nodige middelen en beschikken over vereiste vaardigheden. Hoe goed een bedrijf presteert en zich ontwikkelt, zal gereflecteerd worden in het gedrag en de prestatie van de medewerker. Het is de taak van HRM om een werkomgeving te creëren die stimuleert om ideeën uit te wisselen. naast systemen en processen zijn mensen heel belangrijk als het gaat om innovatie. HRM en innovatie hebben dus de menselijke hulpbron gemeen.”
Hoe heeft u dat onderzocht?
“onder meer met steekproeven, enquêtes en data-onderzoek binnen zeven bedrijven.”
En wat was de uitkomst daarvan?
“Driekwart van de leidinggevenden gaf aan dat zij denken dat HRM een significante bijdrage levert aan het bevorderen van innovatie binnen een bedrijf. Verder bleek dat als werknemers zich gewaardeerd voelen, dat weerspiegeld wordt in de prestaties van het bedrijf. Motivatie zorgt ervoor dat medewerkers zich gewaardeerd voelen, en dat maakt dat zij zich volledig committeren aan wat zij moeten doen en geprikkeld worden innovatief te denken. In het verlengde hiervan moet er ook een beloningssysteem aanwezig zijn, want voor de medewerker is het ook prettig als hij de vooruitgang van het bedrijf in zijn portemonnee kan zien.