Zonder financiële injectie straks geen injecties meer
PARAMARIBO – De nationale gezondheidszorg zit in een negatieve spiraal. Ziekenhuizen, medische specialisten, apothekers, leveranciers en banken trekken aan de bel. De nood is hoog, dat moge duidelijk zijn, maar hoe moet het nu verder?
Suriname heeft een ernstig tekort aan medicatie in de ziekenhuizen op dit moment. Al vorige maand luidde Manodj Hindori, directeur van het Sint Vincentius ziekenhuis, de alarmbellen vanuit de ziekenhuiszorg, maar nog steeds is de zorg niet op orde.
Door de veranderingen in de zorg krijgen ziekenhuizen al sinds januari 2014 geen subsidies meer. Daardoor moesten zij onderhandelen met zorgverzekeringen over nieuwe ligdagtarieven, die voorheen erg laag waren. Op dit moment zijn de nieuwe tarieven nog steeds niet vastgesteld.
Uitgaven van het ziekenhuis stijgen door inflatie en koersfluctuaties, maar de inkomsten nemen niet toe – mede doordat de ligbedtarieven nog hetzelfde zijn. Hierdoor zwelt de schuldpositie van de ziekenhuizen, waardoor salarissen met steeds meer moeite worden uitbetaald, leveranciers mondjesmaat worden uitbetaald en er steeds grotere leningen bij banken moeten worden afgesloten om te overleven.
Hoe kan de gezondheidszorg zelf weer gezond worden? De problematiek is al bij de minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel, de Zorgraad en de Parlementaire Commissie Volksgezondheid neergelegd. Er moeten financiële injecties komen voor ziekenhuizen, zo kan de patiëntenzorg worden veiliggesteld. Ook moet er gewerkt worden aan structurele oplossingen: de financiële positie van ziekenhuizen moet in balans worden gebracht, er moet duidelijkheid komen over het tarievenstelsel, alles moet efficiënter en zuiniger worden aangepakt en er moet slim geïnvesteerd worden in de toekomst. De nootkreet uit de sector: Zonder financiële injectie kunnen er straks geen injecties meer gegeven worden!