Nieuwe impuls strijd China en VS om Suriname
PARAMARIBO – Suriname is een gewilde uitvalsbasis voor China en de Verenigde Staten van Amerika. Doordat ons land in zwaar economisch vaarwater terecht is gekomen, zien deze hebzuchtige grote naties hun kansen schoon, berichtte Guyane 1ère enkele dagen geleden.
De oorzaken van de economische achteruitgang zijn gelegen in het verkwistend beleid van de overheid, de forse daling van de wereldmarktprijzen van onze belangrijkste exportproducten goud en olie en de sluiting van de Alcoa-raffinaderij. Ook de agrarische sector heeft problemen: door langdurige droogte in ons land werd er minder rijst geproduceerd en door plagen ging veertig procent van de bananenoogst verloren. Problemen te over, waarom is Suriname dan toch zo belangrijk voor de VS en China? De VS zijn er niet blij mee dat de Islamic Development Bank (IsDB) Suriname recentelijk een miljardenaanbod voor een lening heeft geboden. De IsDB heeft als doelstellingen het bevorderen van islamitische instellingen, armoedebestrijding, en samenwerking tussen de lidstaten. Met het oog op de terrorismebestrijding, en de veroordeling van presidentszoon Dino Bouterse voor smokkel van wapens, drugs, en steun aan de terroristische organisatie Hezbollah, willen de VS Suriname niet onder nog meer Islamitische invloed hebben.
Daarbij is Suriname voor de VS dubbel strategisch als uitvalsbasis: ze willen Suriname gebruiken voor de exploitatie van grondstoffen en de strijd tegen drugs- en mensenhandel. Er is een langdurige bilaterale economische relatie tussen Suriname en de VS, die niettegenstaande het vertrek van Alcoa nog altijd van groot belang wordt geacht. De Amerikaanse multinational Newmont zal goud gaan winnen in Oost-Suriname en de Amerikanen hebben nog altijd belangstelling voor offshore olie-exploitatie.
Ook de Chinezen liggen op de loer. Nadat zij zich hebben geïnfiltreerd in de Afrikaanse economie, zijn ze nu op zoek naar nieuwe kansen. De voormalig Chinese ambassadeur Yan Nansheng vatte de Surinaamse activa in één woord samen in de New York Times (2011): “Suriname is een land dat is gezegend met een kleine bevolking en met heel veel land”. Als teken van vriendschap leverde de Chinese regering tientallen bussen aan het Surinaamse leger. Dit met de achterliggende bedoeling om Suriname als een vooruit geschoven hub te gebruiken voor de Chinese ambities in het Amazonegebied.
De afgelopen tien jaar hebben de Chinezen honderden bedrijven, winkels, restauranten en industrieën opgezet. Nog recenter hebben Chinese investeerders geholpen om wegen te rehabiliteren. Deze economische ontwikkeling gaat gepaard met een sterke Chinese immigratie die zichtbaar werd in alle gebieden. De komst van deze goedkope arbeidskrachten heeft geleid tot spanningen. Politieke tegenstanders van president Bouterse beargumenteren dat deze economische ‘invasie’ lonen omlaag trekt en de ontwikkeling van de Surinaamse lokale werkgelegenheid niet ten goede komt. De Surinaamse regering zal echter niet ingrijpen, omdat buitenlands kapitaal nu van vitaal belang is om de Surinaamse economie nieuw leven inblazen en werkgelegenheid te creëren.
Bron: Guyane 1ère