Betere behandeling antistollingspatiënten Suriname dankzij eHealth platform
PARAMARIBO – Portavita, een toonaangevende leverancier van Keten Informatie Systemen (KIS’en), heeft recentelijk haar digitale antistolling monitoring- en behandelplatform geïmplementeerd in Suriname. Dit resulteert in een betere behandeling van trombosepatiënten in ons land, wat op haar beurt weer leidt tot minder complicaties bij de patiënt en lagere zorgkosten.
In Suriname zijn er ongeveer duizend patiënten die een antistollingsbehandeling ondergaan, waarbij ze regelmatig hun bloedwaarden moeten laten controleren en op basis daarvan een nieuw doseerschema voor hun medicatie voorgeschreven krijgen. Door een grote reisafstand tot het ziekenhuis, en/of gebrek aan specialistische kennis of financiële middelen hebben duizenden andere Surinamers geen toegang tot antistollingsbehandelingen, terwijl ze deze wel nodig hebben. Het gevolg hiervan kan leiden tot complicaties als TIA’s en embolieën. Hoog tijd om hier iets aan te doen, vond ook cardioloog Dr. Glenn Oehlers, van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Hij ging op zoek naar een betere en efficiëntere ondersteuning van de antistollingsbehandeling en kwam na uitgebreide research terecht bij het Nederlandse Portavita.
eHealth oplossing
In Suriname is WiFi niet meer weg te denken uit het dagelijks leven; vrijwel iedereen heeft een smartphone. Daarom vond Dr. Oehlers het belangrijk om een oplossing te vinden waarbij gebruik gemaakt wordt van de mogelijkheden van het internet. De zoektocht kwam uit bij het eHealth systeem van Portavita. Om het project te realiseren heeft dr. Oehlers recent de organisatie Trombose Dienst Suriname N.V. (TD-Sur) opgericht. De antistollingsbehandeling van deze trombosedienst is gebaseerd op de decennialange ervaring en de beste uitkomsten van de Nederlandse trombosebehandeling en wordt ondersteund door de Antistolling applicatie van Portavita.
Snellere en goedkopere zorg
Het eHealth systeem heeft als pluspunten dat er minder complicaties zullen optreden, omdat er betere monitoring plaats vindt. Daarbij zorgt het systeem voor een kentering in kosten.Voorheen was de antistollingsbehandeling zeer kostbaar doordat het uitgevoerd werd door een specialist, maar door het gebruik van Portavita Antistolling zijn goed opgeleide medewerkers van de trombosedienst nu in staat een groot deel van de werkzaamheden van de specialist over te nemen. Ook dalen de totale zorgkosten per patiënt flink, doordat het aantal complicaties afneemt. Een ander voordeel is dat er veel tijd bespaard wordt: moesten patiënten voorheen drie keer per dag naar het ziekenhuis, hoeven de patiënten met het nieuwe systeem slechts één keer naar het ziekenhuis om geprikt te worden. De uitslag, het doseerschema en de afspraak voor de volgende behandeling ontvangen zij digitaal. Dit alles bij elkaar leidt ertoe dat de kwaliteit van zorg flink verbetert.
Bron: Medical Facts, Portavita