Op zoek naar een weg uit de malaise
Terwijl de donkere onweerswolken van de economische crisis nog steeds in dikke pakken boven ons land hangen, gaat Parbode op zoek naar de lichtpuntjes. Want hoe moeilijk de situatie vandaag ook mag lijken, er zijn wel degelijk reddingsboeien die ons kunnen leiden naar een zonniger toekomst.
Winston Ramautarsing, voorzitter Vereniging van Economisten in Suriname “Laat ik maar meteen een enorme open deur intrappen. De enige duurzame weg uit de crisis is door als land veel meer zelf te produceren. De welvaart van een land wordt bepaald door het aantal goederen en diensten dat het produceert. De afgelopen decennia hebben we weliswaar wat geluk gehad, omdat we toevallig een aantal natuurlijke hulpbronnen op ons grondgebied hebben liggen. Daar kwam nog bij dat de prijzen van die grondstoffen op de wereldmarkt gestegen waren, waardoor we een redelijk hoog welvaartsniveau hebben bereikt. Helaas hebben we dat extra geld niet gebruikt om de productiebasis te versterken. Bijna niets produceren we zelf. En wat we wel produceren, doen we niet op een moderne manier. Het is logisch dat wanneer de grondstoffenprijzen dan weer omlaag gaan, de magere jaren zijn aangebroken.
“We hebben in Suriname blijkbaar wel het vermogen om geld uit te geven, maar veel minder de capaciteit om duurzaam geld te verdienen. Terwijl er genoeg mogelijkheden zijn om de economie te diversifiëren, zodat we niet meer zo afhankelijk hoeven te zijn van het buitenland. Neem nu de rijstsector. Binnen een jaar kunnen we de rijstproductie met bijna de helft doen stijgen. Dat zijn amper twee inzaaiseizoenen. Het kan als sciencefiction klinken, maar dat is het hoegenaamd niet. De arealen liggen er al, het enige wat moet gebeuren is de randvoorwaarden verbeteren, zodat de boeren toekomstperspectief zien. Begin met de organisatie: herstructureer en versterk het Agrarisch Krediet Fonds en activeer het Garantiefonds, zodat de boeren een nieuwe start kunnen maken binnen een beter geordende sector. Dan kunnen ze ook hun machines vernieuwen, de waterschappen laten werken en waterrechten betalen. Maak het interessant om samen te werken, zodat er coöperaties ontstaan. Doe je dat, dan zullen de boeren bij wijze van spreken vechten om meer te mogen produceren.
Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.