Het Stabilisatie- en Herstelplan #3: Hoe worden ‘Korte Termijn Groeiopties’ benut?
Het Stabilisatie- en Herstelplan dat is opgezet om de crisis in Suriname te bezweren is gemengd ontvangen. Critici menen dat het plan niet concreet genoeg is, terwijl voorstanders menen dat dit plan de enige oplossing is. Parbode analyseert het plan voor u in drie delen. Vandaag deel 3: Hoe worden ‘Korte Termijn Groeiopties’ benut?
In dit laatste hoofdstuk worden maatregelen behandeld die de stabilisatiedoelen (zie deel 2) ‘indirect zullen bevorderen.’ Opgedeeld in twee soorten maatregelen zijn dat:
– Maatregelen die vertrouwen versterken
– Op zichzelf staande maatregelen die ‘merkbare resultaten kunnen opleveren’. Lees wel, kunnen opleveren.
Het succes ofwel de slagingskans van het stabilisatie- en herstelprogramma wordt opgehangen aan de uitvoeringscapaciteit van de overheid en de particuliere sector. Gelukkig heeft de regering ervoor gezorgd dat ‘alle menskracht en middelen, waaronder politiek en kapitaal, gemobiliseerd worden, zodat uitvoering praktisch gegarandeerd wordt.’
Hoewel we in onze vorige twee delen hebben gezien dat het ons nog niet altijd duidelijk is wanneer doelen behaald moeten zijn, hoeveel ze precies kosten en wie er verantwoordelijk voor is, is ons de uitvoering praktisch gegarandeerd. Zet hierbij overigens een streep onder het woord praktisch. Theoretisch kan iets mislukken, scheelt ook weer veel praktijkwerk.
Om ontwikkelingsknelpunten op te lossen zijn er dan ook ’trend verschuivende maatregelen’ opgesteld. De regering blaakt van vertrouwen als het gaat om deze maatregelen, getuige de volgende passage:
‘De politieke bereidheid om nu doortastende, trend verschuivende maatregelen te nemen, moet optimaal benut worden. Deze maatregelen moeten, in zeer korte tijd, schijnbaar onoplosbare blokkades voor ondernemen en investeren en voor transparantie in één klap grotendeels wegnemen. Dit kan chronisch stagnerende productiesectoren voor complete crisis behoeden. Deze maatregelen zullen ook het vertrouwen in het crisisbeleid versterken, omdat zij een aanzet geven tot versnelde groei.’
Dames en heren, zie hier de oplossing voor al uw problemen. De politieke bereidheid is er kennelijk, en die gaan we benutten ook. Onoplosbare blokkades zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Productiesectoren zullen voor crises behoedt blijven. Enig optimisme is in tijden van crisis nooit verkeerd, maar enige bescheidenheid zou een regering die binnen een paar jaar een ogenschijnlijk rijk land in een crisis heeft gestort toch sieren, zeker als de superlatieven in een plan staan dat zich op vrijwel geen punt concreet weet te maken, zodat de opgehemelde maatregelen op onduidelijke beweringen gebaseerd zijn.
Wat volgt is een tabel met ontwikkelingsknelpunten die allemaal zijn geschetst in situatie, belang, probleem en oorzaak. Er naast staat telkens netjes aangegeven wat de ‘game changing’ actie gaat worden. Echter ontbreken cijfers, bronnen en voetnoten waardoor de haalbaarheid niet duidelijk wordt. Zeker gezien het hier gaat om de benadrukte ‘Korte Termijn Groeiopties’ zou een tijdskader duidelijkheid verschaffen. Het plan grossiert echter niet in duidelijkheid, en dat is wellicht te wijten aan het feit dat er dan ook niet op afgerekend kan worden.