Fact Check: de hoogste stroomprijzen ter wereld
We leven in een land van wilde verhalen. Op straat, in de krant, in het parlement: de ene ronkende bewering volgt de andere tori op. Maar kloppen die ook? Parbode onderzoekt elke maand een opvallende stelling.
Enkele weken geleden verhoogde de regering-Bouterse voor de tweede maal in korte tijd de elektriciteitsprijzen. Dat zette erg veel kwaad bloed. Op Facebook circuleerde tussen alle woedende reacties ook veelvuldig een tabel waaruit zou blijken dat Suriname vanwege de nieuwe tarieven in één klap ‘wereldkampioen’ was geworden. Nergens ter wereld zou een kilowattuur namelijk zo veel geld kosten als in ons switi Sranan, zelfs niet in landen als Italië of Duitsland, waar de levensstandaard vele malen hoger ligt. Althans, dat werd beweerd. Maar klopt het ook?
Om een vergelijking toch mogelijk te maken, werken we met gemiddelde prijzen. Niet iedereen betaalt tenslotte het volle pond, ook in Suriname niet. Bij ons bedraagt die gemiddelde basisprijs 16,8 dollarcent per kilowattuur, berekende ons staatselektriciteitsbedrijf. Daarmee blijkt Suriname ‘slechts’ op de derde plek in de rangschikking terecht te komen, tussen Duitsland en het Verenigd Koninkrijk in. Daarbij komt nog dat de lijst verre van compleet is. Zo ontbreekt het nog veel duurdere Amerikaans-Samoa in de rangschikking, het overzeese gebiedsdeel van de Verenigde Staten waar voor elk kilowattuur 29 dollarcent in rekening wordt gebracht. En wat te denken van Denemarken, waar het elektriciteitsbedrijf 34,76 dollarcent vraagt. Meer dan dubbel zo veel als de basisprijs in ons land!
Meer weten? Lees het hele artikel in de Parbode van juli.