Politieke klasse in Brazilië valt definitief door de mand
Sinds 12 mei staat de Braziliaanse president Dilma Rousseff op non-actief, nadat ook de Senaat voor haar afzetting stemde. Ook al heeft de Arbeiderspartij van Rousseff boter op het hoofd, degenen die zowel Rousseff als haar partij kwijt willen, zijn zelf nog erger.
De afzettingsprocedure tegen president Dilma Rousseff is het sluitstuk van een lange periode van corruptie en onverschilligheid van de politieke klasse. De Brazilianen hebben alle vertrouwen in hun politici verloren. De onbeschaamde vertoning in het Huis van Afgevaardigden tijdens de stemming over de afzettingsprocedure heeft dat alleen maar bevestigd.
In november vorig jaar schreef ik dat Brazilië nog verder was weggezakt in politieke en economische chaos. De roep om het aftreden van president Rousseff nam toe, maar tegelijk leek niemand te weten wat er moest gebeuren. Inmiddels vergelijken meerdere commentatoren de situatie in het land met de Amerikaanse serie House of Cards. In de hoofdrollen figureren – natuurlijk – Rousseff, maar ook Eduardo Cunha, die sinds 2014 voorzitter is van het Huis van Afgevaardigden. Hij is de Frank Underwood van Brazilië, de sluwe politicus uit de serie. Fervent aanhanger van de conservatieve Evangelische Kerk en aanjager van de afzettingsprocedure van Rousseff. Hij is lid van de Braziliaanse Democratische Beweging (PMDB), de grootste coalitiepartij van Rousseff. Maar nadat hij werd beschuldigd van het aannemen van smeergeld, iets wat hij ten stelligste ontkende, wees hij naar de Arbeiderspartij (PT) van Rousseff, die een complot tegen hem zou ontketenen. Daarop besloot hij zich te bekeren tot opposant van Rousseff, met het doel haar ten val te brengen.
Sindsdien valt het politieke proces beter te vergelijken met een thriller, waarin om de haverklap de perspectieven veranderen. Personages veranderen van slachtoffer in dader, van aanklager in aangeklaagde, van aanhanger in opposant, van meeloper in getuige. Fictie en non-fictie zijn nauwelijks te onderscheiden.
Lees voor meer inzicht het hele artikel in de Parbode van juni!