Meer steun nodig voor micro-ondernemers
Regelmatig worden er fondsen voor niet- gouvernementele organisatie (ngo’s), overheids-instanties en coöperaties in Suriname vrijgemaakt, met als oogpunt kleine ondernemers of toekomstige entrepreneurs zowel op het gebied van kennis als financiën te ondersteunen. Vaak kunnen zij de steun goed gebruiken.
Cornelly Olivieira is eigenaar van Cornelly’s Galaxy, en al langer dan 35 jaar microondernemer. Ze was medeoprichter van de ngo Women’s Business Group Foundation (WBG) en enkele jaren directeur van de microkredieten-unit van deze WBG. Ze weet als geen ander wat het is om ondernemer te zijn, en geeft haar zienswijze op micro-ondernemerschap in Suriname.
Volgens Olivieira ondernemen wij niet, maar hebben we meer de mentaliteit van begi begi, hand ophouden en bedelen. “Ondernemen betekent hard werken, maar velen willen dat alles wordt voorgekauwd”, vindt Olivieira. “De drive, die droom om te ondernemen, die moet er eerst zijn. Kapitaal is de derde fase. Mensen die echt willen, vinden hun weg”, onderstreept ze.
Maar de overheidsbureaucratie wordt ook door hen vaak als een obstakel ervaren. De behandeling van ondernemers door ambtenaren laat te wensen over, en men moet te lang op een vergunning wachten. En er zijn bij wet standaarden vastgesteld voor labels en de verpakking, maar vanuit onder andere het ministerie van Handel en Industrie (HI) wordt er weinig gedaan om deze informatie toegankelijk te maken voor micro- en mini-ondernemers. Voor Olivieira was haar ervaring op het gebied van micro-ondernemerschap mede de drijfveer om het handboek Mek’ Moni (zie recensie op pagina 91) te schrijven. Dit boek moet een stimulans voor Surinamers zijn om te gaan ondernemen, want in dit land zijn er veel mogelijkheden.
Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.