Zika kan ook botten en gewrichten van foetus beschadigen
Het zikavirus kan naast babyhersenen ook botten en gewrichten van een baby aantasten. Dit kan al vroeg gebeuren tijdens de zwangerschap, meldt het Erasmus Medisch Centrum (Erasmus MC).
Vandaag publiceren wetenschappers hun bevindingen van een elf weken oude foetus, in een tijdschrift The New England Journal of Medicine. Ze hebben ontdekt dat baby’s die met het zikavirus besmet zijn, geboren kunnen worden met een abnormaal klein schedel (microcefalie) of een spierziekte (Guillain-Barré Syndroom).
Marion Koopmans, hoofd van de afdeling Viroscience van het Erasmus MC, deed onderzoek naar een 31-jarige, zwangere vrouw die besmet was met het zikavirus, nadat zij 3,5 week in Suriname was geweest. Kort na haar terugkeer in Nederland kreeg zij gezondheidsklachten, en werd het zikavirus vastgesteld. Na een week herstelde zij, maar de baby was overleden. Na de miskraam werd de foetus onderzocht, en bleek dat het zikavirus ook aanwezig was in de cellen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van botten en gewrichten. In dit prille stadium was het niet mogelijk om de babyhersenen te onderzoeken.
Eerder werd ontdekt dat baby’s die besmet zijn met het zikavirus ook kromme gewrichten kunnen krijgen. Daarbij werd eerst gedacht dat het kwam door neurologische infecties, maar nu blijkt dat het ook kan komen door een infectie in het bindweefsel van gewrichten.
Koopmans stelt dat het nog niet bewezen is dat zika een miskraam veroorzaakt.
Bron: Algemeen Dagblad