Parbode Magazine Sneak Peek: Verscholen achter het IMF
Achter geld aan zitten schijnt het belangrijkste te zijn voor onze leiders, ook als het er niet is. Maar is dat wel mogelijk als het belang van de menselijke capaciteit in alle plannen genegeerd wordt, de belangrijkste factor in ‘what it takes to do right’?
In een interview van journalist Wilfred Leeuwin met banktopper Sigmund Proeve werden we er nog eens met nadruk op gewezen: ‘We moeten produceren en geld verdienen.’ Prima, maar aan het belang van goed leiderschap voor productie en het daarbij behorende verdiende geld, wordt geen aandacht gegeven. Vreemd. Elke ondernemer ontslaat de werknemer die een potje van zijn werk maakt, door middel van een nette ontslagbrief waarin staat dat hij zijn taken verzaakt en niet voldoet aan de benodigde eisen. De werknemer die zijn taken zodanig uitvoert dat het bedrijf bijna failliet gaat, wordt zelfs op staande voet ontslagen. Wie kent niet de advertenties uit de krant in de trant van: ‘de heer X werkt niet meer voor het bedrijf Y, elke handeling is niet meer in naam van…’ enzovoorts? Geld maken is voor iedere ondernemer belangrijk, maar sinds wanneer is geld een doel geworden? Trouwens, is er niet reeds veel geld verdiend dankzij jarenlange productie van rijst, bauxiet en goud? Waarom wordt er nauwelijks gesproken over de capaciteit die nodig is om deze productie naar behoren te managen? Het land moet het doen met het Internationaal Monetair Fonds, IMF.
‘Yu sa poti puspusi fu luku merki’, zou een tante van mij zeggen. Nee toch. Of laten we Einsteins woorden nemen: ‘We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt’. Maar wie stoort zich in de hitte van de strijd om geld nog aan de teksten van een man met een warrige haardos of aan mijn tante? Heeft het IMF een profielschets waaraan degene aan wie het een lening wordt verstrekt, moet voldoen? Als het om de mens zou gaan, zou dat zeker het geval zijn. Echter, het gaat niet om de mens.
Lees verder in de Parbode van augustus….