Pabode Magazine Sneak Peek: Natuurgenezers
De afgelopen twee afleveringen maakte u kennis met natuurgenezer Pake, zijn kennis over natuurgeneeswijzen en de vele (diabetes)wonden die hij behandelt. Ook lieten we een criticus aan het woord. Maar natuurgenezing heeft hoe dan ook voor velen een positieve invloed bij de zoektocht naar gezondheid.In dit laatste deel van de serie plaatst Pake zijn kennis in perspectief met andere natuurgenezers.
Joyce Jokhoe-Jagga (57) zit voor haar balkon een sigaartje te roken. Voor haar staat een plastic tuinstoel. Op de balustrade van het balkon staat een aantal flessen gevuld met water, en op de vloer een vettige emmer. De betegelde vloer onder haar voeten vertoont eveneens een vetlaag. Dit is haar werkruimte. Al 39 jaar verwijdert ze geelzucht op de traditionele Hindoestaanse manier. “Dagelijks komen drie tot vier mensen. Sommigen hebben het heel erg. Hun lichaam kleurt dan helemaal geel”, vertelt Jokhoe.
Haar kennis over het verwijderen van geelzucht heeft ze van haar zwager, die nu tachtig jaar is. “Ik was achttien toen ik hiermee begon. Een jaartje eerder leerde mijn zwager me de gebeden die erbij hoorden. Hij schreef alles wat ik moest weten voor me op.” Jokhoe is moslim en de gebeden die ze hanteert, staan in de Koran geschreven. Ook zij gebruikt en adviseert geneeskrachtige planten bij haar cliënten. “Wanneer ze niet kunnen plassen, zeg ik ze om sibiwiwiri te trekken en te drinken. Dat laat je veel plassen. Konsakawiri is goed om de gele kleur in de ogen te verhelpen,” vertelt ze, terwijl ze zich voorbereidt op een behandeling.
Lees verder in Parbode, nu in de winkel!