Natuurgeneeswijzen ondergewaardeerd in Suriname
De afgelopen twee afleveringen maakte u kennis met natuurgenezer Pake, zijn kennis over natuurgeneeswijzen en de vele (diabetes)wonden die hij behandelt. Ook lieten we een criticus aan het woord. Maar natuurgenezing heeft hoe dan ook voor velen een positieve invloed bij de zoektocht naar gezondheid. In dit laatste deel van de serie plaatst Pake zijn kennis in perspectief met andere natuurgenezer
Een Chinese man komt het erf oplopen. Hij is blijkbaar geen onbekende, en Pake vraagt hem verder te komen. Het verband om zijn hand moet verschoond worden. “A e go bun yere”, zegt hij hoopvol tegen de man. Zoals altijd heeft Pake weer een drukke dag achter de rug, deze man is zijn laatste cliënt. Het is ondertussen halfzes in de middag. Wanneer hij klaar is, gaat hij zitten op de bank.
Pake werd geboren op 11 december 1957 in het dorp Oud-Ganzee, dat achter het stuwmeer lag, in het district Brokopondo. Dat dorp is met de komst van de waterkrachtcentrale onder water gelopen. “Ik was zeven jaar toen we verhuisden uit het dorp”, begint hij spontaan te vertellen. Samen met zijn vader, moeder, vier zussen en een broer vertrokken ze naar Brownsweg. Hier werd het dorp Nieuw-Ganzee gesticht. Zijn vader was een van de bekendste dresimans in Suriname en hij heeft die naam met recht weten te behouden. De allereerste genezing van vader Pake herinnert hij zich nog vaag. “Ik heb gehoord dat de onderkaak van een vrouw uit Oud-Ganzee was losgeraakt. Het moest teruggezet worden, maar…
Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.