Het wonderbaarlijke leven van Kenny B
In deze documentaire wordt het wonderbaarlijke leven van Kenneth Bron, alias Kenny B verteld. Het is een muzikale film en tegelijkertijd een intieme zoektocht naar Kenny B, naar waar hij vandaan komt en hoe hij in het leven staat. Het eerste shot begint met zijn grote doorbraak: het zeer bekende nummer Parijs. Een lied dat zijn leven rigoureus veranderde. Weinigen hadden in Nederland nog van Kenny B gehoord toen deze song de zomerhit van 2015 werd. Zijn leven raakte vanaf dat moment in een stroomversnelling.
Kenny B groeide op diep in de binnenlanden van Suriname. Hij vertelt dat hij zich altijd een outsider voelde. ‘Ik was noch vlees noch vis, omdat ik in de stad en het binnenland heb gewoond.’ Zijn droom was om goed te kunnen zingen. Om dat te bewerkstelligen, gooide hij een vogeltje dood als offer aan God met de vraag: mag ik een mooie stem van u? Dat heeft welllicht geholpen. Hij begon met zingen in Suriname, maar zijn bekendheid was te onbetekenend om van te leven. In 1980 ging hij in het leger, waar hij veel leed heeft gezien, wat hem nog altijd inspireert om teksten over de liefde te schrijven. Vervolgens was hij vredesonderhandelaar voor het Jungle Commando van Ronnie Brunswijk. Na deze roerige periode vertrok hij naar Nederland. ‘Mijn vriendin zat al in Nederland en was op dat moment ziek. Ik dacht: ik blijf tot ze beter is, en nu ben ik er nog steeds’, vertelt hij in de documentaire. Wie verwacht dat Kenny in een riant huis woont in Nederland heeft het mis. ‘Dit is mijn crib met jacuzzi’, grapt hij, en laat een relatief klein lokaal van een school zien waar hij is ingetrokken. Of hij zich helemaal thuis voelt? ‘Ik heb een Nederlands paspoort, ik voel me Nederlander, maar ben immigrant. Ik vind dat ik net iets harder moet werken, omdat ik immigrant ben.’
Kenny B heeft geen recept voor succes, je moet enkel hard werken en geduld hebben, meent hij. In de documentaire keert Kenny B voor een moment van bezinning terug naar Suriname. Hier bezoekt hij onder andere het Marrondorp waar zijn voorouders hebben gewoond en waar hij de granman mag ontmoeten, de hoogste gezagdrager van zijn etnische gemeenschap. ‘Dit is een enorme waardering. Ik ben trots op mijn Marron-zijn. Trots op de mensen die hebben gevochten voor hun vrijheid zodat ik nu vrij kan leven. Daarvoor ben ik hen heel dankbaar.’ Hij benadrukt tegen het einde van de documentaire dat succes betrekkelijk is. ‘Ik hecht geen waarde aan mooie dingen. Mijn grootste bezit zijn mijn hersenen’, spreekt hij lachend tot de camera.
Een mooie documentaire over het leven van een bescheiden man, die zijn afkomst nooit vergeet, niet bedwelmd is geraakt door zijn succes en heel bescheiden is gebleven. Begeleid door Kenny B’s nummers is de documentaire zeker de moeite waard om te bekijken.
Het wonderbaarlijke leven van Kenny B, 2016, Walter Stokman