Parbode Sneak Peek – Fact check: ‘Zelfs de OAS was tegen het Decembermoordenproces’
Suriname is een land van wilde verhalen. Op straat, in de krant, in het parlement: de ene ronkende bewering volgt de andere tori op. Maar kloppen die ook? Parbode onderzoekt elke maand een stelling. Deze maand: ‘Zelfs de OAS was tegen het Decembermoordenproces’.
Aanleiding?
Politici die zich makkelijk laten verleiden tot stoutmoedige uitspraken, ons land zit er vol van. André Misiekaba, fractieleider in het parlement van de Nationale Democratische Partij (NDP), is een van hen. Toen Apintie Televisie hem enkele weken geleden een microfoon onder de neus duwde, beweerde Misiekaba dat niet alleen zijn partij een grote tegenstander is van het 8 decemberproces. Ook de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) zou in 1999 hebben gezegd slechts heil te zien in een waarheidscommissie, en niet in berechting van de daders.
‘Alle organisaties zeiden toen hetzelfde. De weg van een strafproces vonden ook zij niet de juiste weg voor Suriname’, aldus Misiekaba. ‘Gelet op de gevoeligheid van de zaak, zwaktes bij de rechterlijke macht en mogelijke politieke beïnvloeding, heeft men toen unaniem besloten dat er moet worden gewerkt aan waarheidsvinding. Desondanks is na 1999 toch de heilloze weg van het strafproces ingeslagen.’
Waar komt het verhaal vandaan?
Sinds de Krijgsraad afgelopen juni heeft geoordeeld dat de controversiële Amnestiewet uit 2012 niet kan worden toegepast in het Decembermoordenproces, en dat het strafproces dus ‘gewoon’ moet doorgaan, heeft iedereen een mening over het besluit van onze rechterlijke macht. Vooral politici zijn er als de kippen bij om hun persoonlijke mening als feiten te presenteren. Met een hoofdverdachte die tevens de machtigste man van het land is, president Bouterse, zijn de belangen dan ook groot.
Verder lezen? Het hele artikel is te lezen in het oktobernummer van Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.