Parbode Sneak Peek – Onze stad kwijnt helemaal weg
Gebrekkig onderhoud, onbezonnen nieuwbouwprojecten die nooit werden afgemaakt en een falend overheidsbeleid. Onze hoofdstad, die ooit bekendstond als ‘de parel van de West’, is bijna al haar glans kwijt. Hoelang kunnen we Paramaribo nog koesteren als werelderfgoed?
Een groot gat gaapt waar ooit een venster zat. Pal boven de hoofdingang, waar gestileerde letters uit het begin van de negentiende eeuw verwijzen naar de toenmalige eigenaar, hangt nog steeds de kerstversiering van enkele jaren geleden. Aan een elektriciteitskabel trotseert een paar oude schoenen weer en wind, bungelend aan de veters. Een handvol wachters – natuurlijk in vaste dienst van de overheid – kijkt verveeld op naar elke voorbijganger. Veel om handen hebben ze namelijk niet meer: sinds november 2013 staat het voormalige gebouw van het ministerie van Arbeid helemaal leeg.
Het kolossale overheidspand op de hoek van de Wagenweg- en de Malebatrumstraat in hartje Paramaribo was ooit het statige, koloniale woonhuis van ‘de vrije negerin’ Elisabeth Samson (1715–1771). Het staat zowat in zijn eentje symbool voor de bewogen geschiedenis van ons land. Gebouwd voor Europese kolonisten die hun rijkdom vergaarden door de uitbuiting van slaven op koffieplantages, deels verwoest tijdens de grote stadsbrand van 1821, om uiteindelijk te worden ingepalmd door onze overheid die koortsachtig naar kantoorruimten zocht voor de duizenden ambtenaren die ze in dienst heeft.
Een overheid die het onderhoud van de eigen gebouwen bovendien slechts als sluitpost op haar begrotingen opbrengt. Dit jaar bijvoorbeeld reserveerde het ministerie van Openbare Werken amper 2,8 miljoen Surinaamse dollar (SRD, omgerekend 315.000 euro) voor de ‘verbetering van alle landsgebouwen’, waaronder ook de monumentale panden vallen. Amper genoeg om één koloniaal gebouw duurzaam te herstellen. Niet verwonderlijk dus dat het ook aan de Wagenwegstraat langzaam maar zeker van kwaad naar erger ging. ‘De omstandigheden in het gebouw vormen een veiligheidsrisico. Het helt over naar een kant’, zei Michael Miskin, voormalig minister van Arbeid, al in 2014. ‘We zouden het graag willen laten renoveren, maar door geldgebrek kan het ministerie van Openbare Werken dat niet. We bekijken nu of we het pand kunnen verkopen’.
Verder lezen? Het hele artikel is te lezen in het novembernummer van Parbode.