Yoga steeds populairder in Suriname – Parbode Sneak Peek
Moslim of hindoe, stijf of lenig, man of vrouw. Yoga is voor iedereen, benadrukt yogadocente Arti Abhelakh van Sri Sri Yoga. Dat blijkt uit de praktijk; steeds meer mensen weten de weg te vinden naar de yogaschool in Suriname.
Deze toename merkt ook Jane Sheoratan, coördinatrice en docente hathayoga aan de yogaschool van Ron van der Post in Suriname. “Ik hoor heel vaak dat mensen rustiger willen worden. Men wordt zich er steeds bewuster van dat ze druk zijn, dit gaat zich ook fysiek uiten en dan begint de zoektocht naar rust.” Abhelakh vult aan: “Sommige mensen zeggen dat ze geen yoga nodig hebben, omdat ze geen stress hebben en hun leven goed is. Maar diep van binnen is er altijd stress opgebouwd. Iedereen zit vast in zijn of haar spieren, bij iedereen moeten de energiekanalen weer opengemaakt worden.” Volgens haar hebben mensen veel baat bij yoga in het dagelijks leven. Yoga maakt je een beter mens, omdat het lichaam en geest tot harmonie brengt.
Teruggaan naar de kindertijd
Hoewel yoga in de basis altijd hetzelfde is, zijn er wel meerdere vormen. Alle mensen zijn verschillend en hebben ook behoefte aan verschillende vormen. Beide leraressen geven een andere vorm van yoga. Abhelakh geeft yogalessen in de Sri Sri-stijl, die al meer dan vijftien jaar wordt gegeven bij de Surinaamse tak van de nternationale non-profitorganisatie Art of Living. Het idee van Sri Sri Yoga is eenvoudig: het is eigenlijk teruggaan naar de kindertijd, legt Abhelakh uit. “Het is een hele makkelijke stijl. Daarom is het voor jong en oud.” Leerlingen leren om balans te houden, in hun houding, maar vooral in het leven. Door middel van ademhalingsoefeningen adem je rust in en spanning uit. Hathayoga, de stijl die Sheoratan geeft, is gericht op het zuiveren van het lichaam. De houding van het lichaam, ademhaling en meditatie staan centraal.” De gedachte erachter is: ben je onrustig in het lichaam, dan is het lastig om rustig te worden in het hoofd. Meditatie is overigens belangrijk bij alle vormen van yoga. “Yoga gaat over het verbinden van jezelf met het goddelijke,” verduidelijkt Sheoratan. Veel mensen maken de connectie tussen yoga en religie, maar het is niet religieus en zweverig volgens beide docenten. Abhelakh: “Alles wat we doen kan wetenschappelijk verklaard worden, bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen. Er is een directe relatie tussen je ademhaling en je emotie. Als je je ademhaling kunt veranderen, lichaam. En als je in harmonie en balans bent, kun je dat ook uitstralen naar buiten.” Sheoratan vult aan dat de connectie met religie is ontstaan doordat yoga uit India komt en veel begrippen uit het hindoeïsme gebruikt. “Maar als ik een mantra opzeg, is dat hetzelfde als een gebed in een andere taal. Het gaat bij yoga om contact hebben met jouw god.” Om een einde te maken aan de verwarring heeft ze het woord ‘god’ vervangen door ‘universum’.
Verder lezen? Het hele artikel is te lezen in het novembernummer van Parbode.