De onderzoeker
Shiragani Panchoe (20) behaalde in juni 2016 haar bachelor in de Geneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Wat heeft u onderzocht?
“Ik heb onderzocht of er mogelijk een kruisreactiviteit bestaat tussen transglutaminase antistoffen. Om deze onderzoeksvraag te beantwoorden heb ik de genetische overeenkomsten, de verdeling van transglutaminase enzymen en de compartimenten waar antistoffen in het menselijk lichaam voorkomen bestudeerd. Transglutaminases vormen een groep van enzymen die betrokken zijn bij erstel van weefsel, maar ook bij verschillende glutengerelateerde ziekten. Gluten is een verzamelnaam voor eiwitten die in granen als tarwe, rogge, haver en gerst voorkomen Mensen met een glutengerelateerde ziekte vormen antistoffen tegen transglutaminase enzymen. Bij coeliakiepatiënten kunnen dunne darmafwijkingen ontstaan, doordat zij een overgevoeligheid voor gluten hebben. Er zijn acht soorten transglutaminases bekend. Van die typen blijkt dat Transglutaminase 2 (TGM2) betrokken is bij coeliakie (met name darmontstekingen), Transglutaminase 3 (TGM3) bij de huidaandoening Dermatitis Herpetiformis en Transglutaminase 6 (TGM6) bij neurologische aandoeningen (neurocoeliakie).”
En waarom is dat van belang?
“Deze bevindingen zijn mogelijk van belang bij het vaststellen van een glutengerelateerde ziekte bij een patiënt. Ook kunnen de patiënten die een glutengerelateerde ziekte hebben getest worden op verschillende transglutaminase antistoffen met als gevolg dat er een risico-inschatting voor complicaties kan worden gemaakt.”
Hoe heeft u het onderzoek verricht?
“Ik heb drie databestanden gebruikt om artikelen te verzamelen. De publicatiedata van de artikelen waren tussen 2000-2016. Ik heb een systematic review geschreven. Dit houdt in dat ik artikelen heb verzameld over een bepaald onderwerp en de belangrijkste resultaten heb samengevat. Dit heb ik vervolgens kritisch beoordeeld, bijvoorbeeld op kwaliteit. Ik heb tijdens mijn onderzoek veel medewerking gehad van dr. Ingrid van Hoogstraten, medisch immunoloog van het VU medisch centrum.”
Wat was de conclusie van het onderzoek?
“Er is tot nu toe geen bewijs gevonden voor kruisreactiviteit tussen transglutaminase antistoffen in patiënten die Dermatitis Herpetiformis of een neurologische aandoening hadden. Er is wel bewijs voor productie van antistoffen tegen Transglutaminase 2 in het brein. Ook is er Transglutaminase 6 gevonden in de dunne darm. Transglutaminase enzymen hebben op genetisch niveau veel overeenkomsten.”