Afgravingen Braamspunt reden tot groot protest
‘Save our Turtles’, staat geschreven op een houten bord van een van de vissers op Braamspunt. Dit is een reactie op het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, dat vorige week afgravingen van schelpen en zand op Braamspunt groen licht gaf. “Een onbegrijpelijke keuze”, zegt Monique Pool van Green Heritage Fund, terwijl ze over de zandvlakte loopt. “We moeten dit unieke zandbankenecosysteem juist beschermen.”
Elke zondag, al meer dan tien jaar, trekt Pool er met vrijwilligers op uit om het ecosysteem op Braamspunt in kaart te brengen. Alle vergaarde informatie, zoals de locatie van de nesten van de schildpadden, wordt gebruikt voor onderzoeksdoeleinden.
Het nieuws van de afgravingen, die midden in het broedseizoen worden uitgevoerd, kwam hard aan. “Er spelen hier zoveel belangen”, legt Pool uit. “Ten eerste wordt het broedgebied van de schildpadden verwoest. Maar dat niet alleen, het hele zandbankenecosysteem dreigt te verdwijnen.”
Het belang van de zandbank is groot voor de unieke Surinaamse kustlijn. Wanneer het zand wordt afgegraven, dreigt de rivieroever in te storten. En doordat de stroomsnelheid verandert kan erosie tot desastreuze gevolgen leiden.
Naast de gevolgen voor de natuur zijn de afgravingen een grote domper voor het toerisme. Wanneer de schildpadden verdwijnen, blijven de duizenden toeristen die Braamspunt elk jaar trekt ook weg. Dit, terwijl het toerisme juist een belangrijke inkomstenbron is.
De motieven van het Minsterie van Natuurlijke Hulpbronnen zijn tot op heden onduidelijk. Juist dit ministerie vroeg het WWF om een studie te doen naar de zandafgravingen aan de kust en in de kustvlakte. Het resultaat van dit onderzoek was duidelijk: het is gevaarlijk om zand en schelpen te winnen, omdat de effecten op de biodiversiteit en kustbescherming onomkeerbaar zijn. Het kabinet zegt zelf de bescherming van de kust als één van de belangrijkste randvoorwaarden voor het voortbestaan van de natie te zien. Waarom luisteren ze dan niet naar het advies?
Het verlenen van de vergunningen voor afgravingen werd deze week breed opgepakt door (inter)nationale media, jeugdparlementariërs en landelijke actiegroepen als Foundation to Protect our Biodiversity in Suriname. Op change.org is een petitie gestart, die inmiddels door ruim 4,000 mensen ondertekend is.
Ondertussen gaan Pool en haar vrijwilligers, gewapend met een notitieboekje en een GPS, gewoon door met het in kaart brengen van het leefgebied van de schildpadden. De oplossing is als het aan de groep ligt simpel: de afgravingen moeten per direct stoppen. “Het liefst zou ik een keer met alle belanghebbenden, inclusief iemand van het ministerie, om tafel gaan zitten”, zegt Pool. “Dan kunnen we praten over oplossingen die dit soort gebieden voor altijd beschermen.”
Een petitie tegen de afgravingen op Braamspunt is op de link https://www.change.org/p/suriname-government-protect-the-sea-turtles-at-braamspunt-stop-sand-mining-at-braamspunt-suriname