Boekrecensie: Boeroes, een familiegeschiedenis van witte Surinamers – Parbode Sneak Peek
Je moet het maar willen: een boek schrijven waarin niet alleen jijzelf als auteur en je hele familiegeschiedenis centraal staan, maar ook nogeens die van een hele bevolkingsgroep. Velen zullen waarschijnlijk deze dankbare en verantwoordelijke eer aan zich voorbij laten
gaan. Maar journaliste Karin Sitalsing doet dat niet en dat is in haar geval best te begrijpen. De titel verwijst regelrecht naar het thema: de geschiedenis van de boeroes in Suriname. Blijkbaar vond Sitalsing dat daar best weleens een boek over geschreven mocht worden.
Want hoewel Suriname in groeiende mate een inspiratiebron begint
te worden voor schrijvers, muzikanten, fotografen en platenmaatschappijen, en het ene na het andere werk de Nederlandse en Surinaamse markt wordt opgebracht, bleef de geschiedenis van de boeroes onderbelicht. Wat dat betreft uiteraard lof voor de schrijfster, en ook zeker voor de uitgever die er kennelijk eer in zag om een boek uit te geven dat vermoedelijk niet echt een bestseller zal worden. Het is om meerdere reden van belang dat dit werk is geschreven. Bijvoorbeeld omdat het een punt in de geschiedenis behandelt dat in Suriname wel bekend is, maar in Nederland vrijwel niet. Zoals Sitalsing het in haar boek treffend weet te verwoorden: een blanke die spreekt met een Surinaamse tongval, Sranantongo verstaat en praat, dat is heel erg vreemd en onverklaarbaar voor Nederlanders.
Verder lezen? Het hele artikel staat in het maartnummer van Parbode.