Hoefdraad incasseert kritiek tijdens masterclass universiteit
Terwijl er vanmiddag aan de andere kant van de stad het volksprotest tegen het wanbeleid van de regering werd doorgezet, gaf Financiën-minister Gillmore Hoefdraad op de Anton de Kom Universiteit een presentatie over hoe hij met zijn beleid de Surinaamse economie uit het slop wil trekken. De minister onthulde onder meer dat de Staat door de ‘lage’ brandstofbelasting een verlies van SRD 50 tot 60 miljoen per maand heeft, oftewel SRD 700 miljoen per jaar. Volgens Hoefdraad kan Suriname, mede door afspraken met het IMF, niet anders dan de brandstofprijzen verhogen. Deze en andere plannen bleven niet onbekritiseerd.
In zijn presentatie, waarin de Surinaamse economie uitvoerig werd besproken, uitte Hoefdraad onder meer zijn ongenoegen over het functioneren van het ambtenarenapparaat. “Het opleidingsniveau van de mensen binnen de overheid is verschrikkelijk. Ik zie het op het moment meer als opvangcentrum, dan als een goed functionerend apparaat”, aldus Hoefdraad voor de zaal met economiestudenten.
Deze constatering, die voor veel Surinamers inmiddels tot algemene kennis behoort, schoot bij een paar aanwezigen in het verkeerde keelgat. “U zit er al twee jaar, waarom doet u er dan niks aan?”, merkte een van hen op. “Mensen benoemen dit probleem al tien jaar.“
Hoefdraad zei de opmerking te begrijpen, maar benadrukte dat het lastig is om veranderingen binnen een korte termijn door te voeren. “Het is heel lastig om binnen twee jaar een beleid, dat al zo’n veertig tot vijftig jaar bestaat, te veranderen.” Ook bestaat er volgens Hoefdraad nog veel discussie over de mogelijke oplossingen van het probleem. “Het is een moeilijke discussie. Kunnen we mensen bijvoorbeeld zomaar naar huis sturen, of moeten we ze doorbetalen?”
Aan het einde van zijn presentatie ging Hoefdraad diep in op de oorzaken van de crisis. Opvallend: hij zag de crisis naar eigen zeggen al lang van tevoren aankomen. “Ik zei het tegen de president. Maar, een crisis is net een orkaan: je treft voorbereidingen, maar gelooft het niet voordat je het op je af ziet razen.” Een paar mensen uit de zaal namen het Hoefdraad kwalijk dat hij niet eerder aan de bel heeft getrokken, aangezien hij al lang voor de Centrale Bank werkt en dus veel ervaring heeft. Maar zo simpel is het volgens hem niet. “In Suriname zitten we met een moeilijke situatie: economische voorlichting en educatie is heel beperkt. Tot kort geleden was zelfs de betalingsbalans geheim.” Daarom werkt hij naar eigen zeggen aan de transparantie van de overheidsfinanciën, zodat mensen beter op de hoogte zijn en de cijfers beter kunnen worden geanalyseerd. Met zijn praatje probeert hij dan ook nieuwe macro-economen van de universiteit te enthousiasmeren.
Volgens Hoefdraad is de weg naar permanent herstel samen te vatten in drie punten: institutionele hervorming, marcoeconomische aanpak en de versterking van het ministerie van Financiën. De maandelijkse verliezen door de subsidiëring van brandstof hoopt hij gedeeltelijk terug te dringen met de recente prijsverhogingen. Ook de EBS wordt flink gesubsidieerd: maandelijks circa SRD 60 tot 68 miljoen. Deze subsidies hoopt Hoefdraad te verkleinen door middel van transparantie in cijfers, waardoor de bewustwording van energiegebruik wordt vergroot.