Asbest blijft dodelijk groot probleem
Jaarlijks sterven er nog tientallen Surinamers aan de gevolgen van het kankerverwekkende asbest. MilieuWatch Suriname, een organisatie die onder meer waakt over de kwaliteit van het milieu, waarschuwt voor deze gevolgen in de recent verschenen video ‘Asbest in Suriname’. Met de video wil de stichting mensen bewust maken van dit relatief onbekende, maar grootschalige probleem. De video wordt vertoond op basis- en middelbare scholen.
Volgens de statistieken zijn er in Suriname jaarlijks 28 mensen die sterven aan kanker ten gevolge van het inademen van asbest. Dit is echter niet helemaal zeker, omdat de cijfers niet representatief zijn. Wel is zeker dat asbest overal in Paramaribo aanwezig is en het aantal slachtoffers in de realiteit waarschijnlijk veel groter is dan men denkt.
Asbest wordt gebruikt, omdat het brandwerend is en erg lang meegaat. Maar inmiddels zijn de gezondheidsrisico’s van het bouwmateriaal bekend: wie voor een lange tijd de vezels inademt, kan stoflongen of zelfs kanker krijgen. In principe vormt onbeschadigde asbest geen gevaar, maar wanneer het beschadigd raakt komen er reukloze vezeltjes los die zich hechten aan de longwand.
Desondanks de gezondheidsrisico’s die asbest met zich meebrengt wordt de stof nog steeds geïmporteerd en gebruikt bij de bouw van onder andere scholen, bedrijfspanden en particuliere woningen. Het verraderlijke van asbest is dat de schadelijke vezeltjes onzichtbaar zijn, en de gevolgen pas na tientallen jaren merkbaar zijn. En dan is het vaak al te laat, omdat de soorten kanker die de stof verwekt in de meeste gevallen ongeneesbaar zijn.
Mensen die zich wel bewust zijn van de gezondheidsrisico’s van asbest en het daarom zelf willen weghalen, doen dit vaak zelf omdat het erg duur is om dit door gespecialiseerd bedrijf te laten doen. Het is echter noodzakelijk voor de gezondheid om het op een professionele manier weg te halen en het te storten op een speciale stortplaats. Helaas wordt het regelmatig op de straten gedumpt, waardoor er nog meer mensen mee in aanraking komen.