Maskers dragen tijdens betogingen is in strijd met de wet – Parbode Sneak Peek
We leven in een land van wilde verhalen. Op straat, in de krant, in het parlement: de ene ronkende bewering volgt op de andere tori. Maar kloppen die ook? Parbode onderzoekt elke maand een opvallende stelling.
Aanleiding?
Er is de laatste weken ontzettend veel inkt gevloeid over de betogingen tegen het beleid van president Desi Bouterse. Vooral meerdere discussies over het dragen van maskers tijdens protestdemonstraties – zowel door actievoerders als door politieagenten en andere ordehandhavers – hebben heel veel beroering veroorzaakt. Iedereen lijkt het er intussen over eens: geen van beide mogen zich onherkenbaar op de openbare weg vertonen. “Politieagenten die gemaskerd hun taak uitoefenen, zijn zelf in strijd met de wet”, merkte oppositieleider Chandrikapersad Santokhi fel op. Staat dat inderdaad in de wet?
Waar komt het verhaal vandaan?
Iedereen zal intussen wel de beelden van de protestmars van dinsdag 18 april hebben gezien, de dag waarop een zoveelste betoging van enkele vakbonden en burgergroeperingen voor het eerst echt uit de hand liep. Hoewel de demonstranten geen vergunning hadden gekregen om de straat op te gaan, probeerden ze vanuit Theather Unique toch de Keizerstraat te bereiken. Dat was buiten agenten van de mobiele eenheid (ME) gerekend, die de protestleiders Curtis Hofwijks, Bryan Boerleider en Wilgo Valies arresteerden.
Niet zonder slag of stoot, overigens. De opnames van de arrestaties van vooral Hofwijks – die heel hardhandig in een pick-up werd gesleurd – en Valies – die in een politiebus werd geduwd terwijl de straatactie al achter de rug was – gingen nog diezelfde dag als een lopend vuurtje rond op sociale media. Maar ook een foto van een lid van de ME ging viral: naast schild en wapenstok droeg die namelijk ook een weinig aan de verbeelding overlatend masker, waarop een schedel werd voorgesteld. De foto van de agent werd in de samenleving niet alleen op hoongelach onthaald, maar ook met woede. Voormalig justitieminister Santokhi wees er kwaad op dat politieagenten die gemaskerd hun taak uitoefenen het politiehandvest schonden. ‘Dit is een duidelijke vorm van intimidatie door de politie’, voegde staatsrechtsjurist Hugo Essed daaraan toe. ‘De zaak moet tot de bodem worden onderzocht. Dit is niet goed te keuren’.
Enkele weken later werd echter weer over maskers gesproken. Ditmaal door oppositielid Paul Somohardjo (PL), die plots het wilde idee had gekregen om maskers uit te delen aan deelnemers van de antiregeringsbetoging van 20 mei. ‘Wie bang is voor rancune of intimidatie van regeringsautoriteiten, kan met een masker zijn identiteit beschermen’, zo redeneerde Somohardjo. Een redenering die niet lang standhield. Niet veel later verspreidde zijn partij een persbericht waarin stond dat het idee weer werd begraven, omdat gemaskerd rondwandelen op de openbare weg blijkbaar ook in strijd is met de wet.
Het hele artikel is te lezen in het julinummer van Parbode.