SWM-directeur Marlon Oosterling: ‘Zolang ik hier ben, komt er water uit de kraan’ – Parbode Sneak Peek
‘Red SWM, weg Oosterling’ luidde eind 2016 een noodkreet uit een 23 pagina’s tellende brandbrief geadresseerd aan assembleeleden, overheidsinstanties en mediabedrijven. Via dit schrijven riep de anonieme groep ‘Waarachtige SWM’ers’ de overheid op, een CLAD -onderzoek te laten instellen naar vermeende wanpraktijken bij de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM). “Niets van waar”, persisteert SWM-directeur Marlon Oosterling als Parbode hem maanden later met de aanklachten confronteert.
Volgens de briefschrijvers zou niet alleen de SWM worden leeggeroofd door directeur Oosterling cum suis, ook zouden de medewerkers geestelijk stuk worden gemaakt. Daarnaast zou de ISO-certificering van dit nutsbedrijf in gevaar zijn, en zou met name een CLAD-onderzoek ingesteld moeten worden naar de aanleg van buizen door Rosan NV in het district Saramacca. Volgens de anonieme schrijvers zouden die werkzaamheden – zonder enige aanbesteding vooraf – onderhands zijn gegund voor SRD 10 à 12 miljoen. ‘Het huidige beleid van de SWM zal het bedrijf kapotmaken en de samenleving zal de tol hiervoor moeten betalen’, werd gewaarschuwd.
“Het gaat niet om een anonieme groep, maar om één persoon. Via een advocatenkantoor heb ik een strafklacht ingediend, de zaak is bij de pg, maar ik heb nog steeds geen antwoord gehad”, reageert Oosterling, die sinds januari 2016 de leiding heeft bij de SWM. “Van alle ambtenaren en ministers ben ik de enige die mijn bezittingen in proces-verbaal heb gezet bij de notaris. Als je bij een staatsbedrijf werkt, moet je verschrikkelijk voorzichtig zijn. Ik vind dat het geen blaam treft als ik een accountantskantoor inhuur om te kijken hoe de penningen schuiven. Ik heb een interne accountant aangetrokken, versterking gevraagd van het ministerie van Financiën en de CLAD (Centrale Landsaccountantsdienst, red.) is hier gezet. Dagelijks wordt het financieel reilen en zeilen goed in de gaten gehouden. Ik heb gezegd dat de doorlichting constant moet zijn. Vanaf 2012 waren we niet up to date met de jaarrekeningen. We zijn er nu pas mee bezig. Ik wil het openbaar hebben, men moet precies weten waarvoor we staan. Als je komt met prijsverhogingen, dan zien de mensen ook dat die gerechtvaardigd zijn.”
De SWM-directeur reageert fel als de kwestie Rosan ter sprake wordt gebracht. In de brandbrief wordt beweerd dat ‘Rosan NV en Oosterling gewoon bommen geld maken binnen de SWM en dat de schade aan de SWM hen weinig kan schelen’. “Als men praat over Rosan, dan moet men ook kijken hoeveel de overheid Rosan over al die jaren moet betalen. Het gaat om bijna SRD 35 miljoen en kijk hoeveel er nu betaald is. Aan hem is niet alles betaald. Wanneer men zit te ‘blebberen’, dan moet men goed blebberen’. Hij heeft de meeste infrastructuur van de 700 kilometer aangelegd en zijn betaling krijgt hij druppelsgewijs tegen een koers van nu, terwijl de koers toen SRD 3,50 per US-dollar was. Dan heb ik hem geruïneerd, toch? In Commewijne zijn het alleen de transporteurs Rudisa en Rosan die op en neer gaan om voor die mensen daar de kelders te vullen. Maar ze krijgen hun gelden druppelsgewijs.”
Hoofd boven water
Oosterling erkent dat waterleverancier SWM zelf moeite heeft om het hoofd boven water te houden. “We hebben een situatie gehad waarbij alles scheef was. Ik wil geen natrap geven, maar het is de realiteit. Toen ik overnam, was er nauwelijks een miljoen in kas. Nu zitten we met al de bezuinigingen die we hebben toegepast op SRD 10 miljoen, wat voor zo’n groot bedrijf nog bar weinig is. Je kan zeggen dat je op geen enkel klantentarief break-even speelt. Laatst hebben we een tariefsverhoging doorgevoerd naar de grootgebruikers, wat voor heel veel commotie heeft gezorgd. We zijn gegaan van een tarief van 1,4 cent naar 2 cent per liter. Maar ze zeggen dat ze het niet kunnen betalen. Een bedrijf als Parbo kan het betalen. Als ze SRD 15 voor een biertje kunnen vragen, ik vind als je bier graag wil drinken, maak er SRD 18 van”, merkt Oosterling verontwaardigd op. “Voor de Melkcentrale hebben we het absoluut niet doorgevoerd, omdat je op een gegeven moment een laag, de oudjes, gaat treffen. Maar het is billijk dat de grootverbruikers ervoor betalen. Als je een lekkere soft wilt drinken, dan moet je ervoor betalen. Iedereen komt op voor zijn eigen belang. De ondernemers hebben een ander rekenpatroon, maar ik moet ervoor zorgen dat er goed drinkwater aan eenieder gegeven wordt en dat het betaalbaar blijft.”
De SWM-topper verklaart over het grote aanbod aan Surinaamse producenten van gebotteld water, dat bijna alle bottelaars simpelweg tappen uit het waterleidingnet van de SWM, omdat ze geen waterbron hebben. Een enkeling beschikt wel over een eigen bron. “Inmiddels krijgen de bottelaars niet meer het goedkope tarief. Zo ploeteren we door. We willen wel weer overgaan tot zelf bottelen”, zucht Oosterling. Hij is er niet over te spreken dat Future Beverage NV, de drinkwaterproducent van Basic One, een aanbod tot een fiftyfiftysamenwerking heeft afgeslagen, terwijl er volop van SWM-voorzieningen wordt gebruikgemaakt. Het contract met de Basic One fabrikant, dat in maart 2018 verloopt, zal niet worden verlengd en de SWM zal dan weer zelf gaan bottelen. “We hadden een gebouw met entourage en alles, en de investering heeft hij van ons overgekocht voor honderdduizend dollar. Dit had nooit mogen gebeuren.”
Het hele artikel is te lezen in het augustusnummer van Parbode.