Dusdat: ‘Bouterse waarschuwde vóór verkiezingen al voor crisis’ – Parbode Sneak Peek
We leven in een land van wilde verhalen. Op straat, in de krant, in het parlement: de ene ronkende bewering volgt op de andere tori. Maar kloppen die ook? Parbode onderzoekt elke maand een opvallende stelling.
Aanleiding?
Het is deze maand precies twee jaar geleden dat president Desi Bouterse begon aan zijn tweede ambtstermijn. Een ambtstermijn die volledig wordt gedomineerd door de meedogenloze financiële crisis waarin het land zich bevindt, en die er onder meer voor zorgde dat onze munt het afgelopen anderhalf jaar de helft minder waard geworden is.
Net zo lang als die crisis al duurt, bekvechten onze politici erover. Niet alleen over de wijze waarop de regering deze ‘precaire situatie’ aanpakt, wordt ruzie gemaakt. Eveneens woedt er een driftige discussie over de vraag of president Bouterse tijdens zijn eerste ambtstermijn het volk een rad voor de ogen heeft gedraaid, en alle waarschuwingen over een aanstaande crisis maandenlang doelbewust heeft genegeerd. Want waarschuwingen, die waren er al ruim voor 2015 in overvloed: afkomstig van bankdirecteuren, internationale instellingen en de Vereniging van Economisten in Suriname. Toch verhoogde de regering de pensioenen, werden er sociale woningen gebouwd en gratis gezondheidszorg ingevoerd.
Neen, de regering heeft die waarschuwingen zeker niet in de wind geslagen, zo beweert althans de Nationale Democratische Partij (NDP) van Bouterse zelf. Sterker nog. ‘De president heeft iedereen nog vóór de verkiezingen gewaarschuwd. Hij heeft het volk gezegd dat we in moeilijk vaarwater waren beland, maar ook dat hij ons erdoor zou loodsen’, zo zei assembleelid André Misiekaba eind mei. Een sterke uitspraak, waarvan we ons afvragen of die klopt.
Waar komt het verhaal vandaan?
De fractieleider van de NDP deed zijn uitlatingen in het televisieprogramma Info Act, de wekelijkse propagandashow van het Kabinet van de President. In de uitzending van 28 mei werd Misiekaba geïnterviewd door medewerkster Latoya Boetius. Onderwerp van hun gesprek: een terugblik twee jaar na de parlementsverkiezingen van mei 2015.
Wie naar Info Act kijkt om kritische vraaggesprekken te horen of objectieve reportages te zien, verspild zijn moeite. Het programma wordt door de regering-Bouterse als een vehikel gebruikt om haar eigen kijk op het reilen en zeilen in het land naar buiten te brengen. Daarbij wordt elke actie van het staatshoofd zoveel mogelijk bewierookt, hoe klein ook: Bouterse bezoekt de Centrale Markt, in de Palmentuin laat de First Lady een inheemse hut bouwen, dat soort werk. Uiteraard mag een regering dat doen, daarmee hebben we ook geen probleem. Onder twee belangrijke voorwaarden: als het maar duidelijk wordt gemaakt dat dit soort programma’s niet onder de noemer journalistiek thuishoren, én dat de waarheid geen geweld wordt aangedaan.
Maar klopt die uitspraakook?
Misiekaba lijkt het in eerste instantie bij het rechte eind te hebben. We waren er namelijk zelf bij toen president Bouterse vlak vóór de verkiezingen van mei 2015 een waarschuwend geluid liet horen over de economie. En wel tijdens een persconferentie in de tuin van zijn residentie op Leonsberg, op 20 april. ‘De inkomsten uit de bauxietsector zijn weggevallen. De prijzen van olie en goud zijn gedropt. De financiële situatie van het land is inderdaad precair’, gaf Bouterse toe. ‘De regering moet prioriteiten stellen. Grote projecten, zoals het treinproject, worden verschoven’.
Case closed? Niet dus. Toen al gauw bleek dat de oppositie maar al te blij was om zoveel (onbedoelde?) eerlijkheid, en zij de uitspraak van Bouterse in haar verkiezingspropaganda begon te gebruiken om aan te tonen dat het economisch helemaal niet zo goed ging met het land, en dat de president dat nu voor de allereerste maal ooit ook zelf had toegegeven, werden de uitspraken vliegensvlug flink afgezwakt. ‘Toen ik zei dat de financiële situatie precair is, bedoelde ik niet dat er helemaal geen geld meer is. De vooruitzichten zijn net uitstekend’, zei Bouterse enkele weken later op een andere persconferentie. ‘Het gaat goed in het land. De mensen die zeggen dat het slecht gaat, hebben geen eigen ideeën’, herhaalde hij enkele dagen voor de verkiezingen op een massameeting in Coronie.
Het hele artikel is te lezen in het augustusnummer van Parbode.