Maranatha wil in elk district een koor – Parbode Sneak Peek
Tegenwoordig is koorzang niet zo populair in Suriname, maar hierin moet verandering komen. Het mannenkoor Maranatha wil zich in de komende tijd hiervoor inzetten, want het koor is nog lang niet uitgezongen. Er is dus nog heel veel wat het publiek, in het bijzonder dat van Suriname, mag verwachten. Hendrikus Naarendorp, voorzitter van het bestuur van het koor, is zich ervan bewust dat het geen gemakkelijke opgave is om die verandering teweeg te brengen, maar hij is vol goede moed. Het mannenkoor telt 44 leden en het bestaat al zeventig jaar. Daarnaast streeft het koor ook ernaar om in elk district een koor te hebben. In Nickerie en Klaaskreek was dit jaren geleden al het geval, maar de koren zijn door omstandigheden doodgebloed. “We zijn van plan om zaken dit jaar weer op te pakken”, vertelt hij. Het mannenkoor Maranatha heeft het nu niet makkelijk, maar de moed zit er desondanks nog in. Naarendorp hoopt daarom op ondersteuning van de gemeenschap.
Competitie
0p dit moment is het koor bezig zich voor te bereiden op het korenfestival eind juni volgend jaar in Zuid-Afrika. Naarendorp hoopt dat het totale koor in staat zal zijn om het festival bij te wonen, omdat het nu door de economische situatie moeilijker is geworden voor de leden om het geld voor hun reis te verzamelen. “Maar waar er een wil is, is er een weg. Ik geloof dat die wil aanwezig is.”
Het is niet gemakkelijk voor het koor om het op te nemen tegen de buitenlandse tegenstanders, omdat die voor bijna tachtig procent leden hebben die aan een conservatorium studeren. “We moeten dus proberen om het niveau dat wij hebben te behouden en om steeds beter te worden.”
In 2016 heeft het koor tweemaal zilver gewonnen tijdens het korenfestival Canta al Mar 2016 in Calella, Spanje. Dit was volgens Naarendorp een bijzondere prestatie. In de categorie Folklore behaalden ze een zilveren prijs met de liederen Fayasiton en Ontiman. En in de categorie sacrale of geestelijke liederen met het Onze Vader en Psalm 100. Maranatha moest het opnemen tegen verschillende andere koren, zoals jeugdkoren, vrouwenkoren, gemengde koren en samenstellingen van andere groepen. Het koor heeft intussen al twintig optredens gedaan in het buitenland. Naarendorp is trots dat het koor het enige is in Suriname dat ingeschreven is in het Internationaal korenregister. “Het is niet zomaar gegaan, we hebben ervoor moeten knokken’, zegt hij met een gevoel van eer.
Het hele artikel is te lezen in het septembernummer van Parbode.