De onderzoeker: Janine Somohardjo – Parbode Sneak Peek
Janine Somohardjo (25) studeerde in juli 2017 af aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname, als bachelor of science in Agroprocessing studierichting Agrarische Productie.
Wat heeft u onderzocht?
“Binnen mijn onderzoek heb ik een allergenen managementsysteem opgezet en geïmplementeerd voor Fernandes Foods.”
Waarom is dat van belang?
“Hierdoor kan het bedrijf de consument garanderen dat er op een betrouwbare manier wordt omgegaan met de aanwezige voedselallergenen. Dat zijn eiwitten waarvoor bepaalde consumenten allergisch kunnen zijn. De gevolgen zijn allergische reacties, van huideczemen tot anafylactische shock met de dood als gevolg. Wanneer Fernandes geen allergenen managementsysteem hanteert, doet zij een bepaalde doelgroep te kort. Daarnaast is Fernandes Foods ook ISO 22000 gecertificeerd en deze norm vereist een allergenen managementsysteem.”
Hoe heeft u het onderzoek verricht?
“Het theoretisch gedeelte bestond uit literatuurstudie, om na te gaan welke allergenen wereldwijd het meest voorkomen en waarop gelet moet worden bij het opzetten van een allergenen managementsysteem. Het praktisch deel bestond uit enquêtes, interviews, observaties en allergenentesten. De uitvoering heeft in vier fasen plaatsgevonden, waarbij in fase 1 alle aanwezige allergenen werden geïdentificeerd en risico’s gecategoriseerd, om een algemeen beeld te krijgen van de voorkomende allergenen. De focus is gelegd op drie kritische allergenen, namelijk gluten, pinda en melk (lactose). In fase 2 ben ik middels observaties nagegaan hoe de aanwezige allergenen te beheren. Een enquête is gedaan onder de Surinaamse bevolking en Fernandesmedewerkers. In de derde fase zijn allergenen validatietesten uitgevoerd. Deze testen heeft Fernandes speciaal laten halen. Verder zijn medewerkers getraind om hun bewustwording aan te scherpen. In de vierde fase zijn de verificatietesten gedaan om na te gaan als het geïmplementeerd systeem effectief heeft gewerkt en is de documentatie waar nodig aangepast.”
Het hele artikel is te lezen in het septembernummer van Parbode.