Sheilendra Girjasing: ‘Commewijne vol mogelijkheden en uitdagingen’ – Parbode Sneak Peek
Bij de gedachte aan Commewijne, doemt de brug op die het district verbindt met Paramaribo, vol files en verkeerschaos, en het beeld van water- en watersnood, van vele broko pranasi. Maar ook dat van positieve zaken, zoals goede onderwijsresultaten, het opkomend toerisme en enkele andere succesvolle ondernemingen. We spraken met Sheilindra Girjasing, VHP-assembleelid van Commewijne, vooral bekend vanwege zijn wekelijks tv-programma Yahí Paigám Hamárá (Dit is mijn boodschap).
Een nadere kennismaking leert dat Sheilindra Girjasing geboren is op 27 augustus 1956, gehuwd is met Iris Idu, met wie hij twee dochters van 21 en 23 jaar heeft, die elk commercieel management studeren. Girjasing is geen onverdienstelijk muzikant, hij zingt graag Indiase filmliederen uit de jaren 1950, met name van Hemantkumar en Mukesh, die ook twee van zijn drie voornamen zijn. “Op de lagere school blonk ik niet uit, reden voor mijn ouders om me parttime te laten werken”, begint Girjasing, die wel zijn licentiaat rechten behaalde. Hij koos voor het bedrijfsleven en werd een succesvolle ondernemer. Hij was eerst sales man bij de HEM, ging vervolgens werken bij Hagemeyer (later Hatramij) en Suriname Timber en gaf leiding aan Firgos, waarvan hij sinds 2000 eigenaar is. Girjasing: “Bij Firgos zijn er de standaardregels, maar ook de persoonsgebonden uitzonderingen. Zo mogen vrouwen bij ons als de gelegenheid zich voordoet, hun zuigeling meenemen en borstvoeding geven. Wij willen de werkers die dat nodig hebben, tegemoetkomen.” Hij had zich overigens in 2014 in De Nationale Assemblee uitgesproken tegen de Pensioenwet. Hij noemde die ‘onrealistisch’.
Importbedrijf Firgos doet de distributie van producten van twintig lokale fabrikanten. Zoals hij vaker in zijn politieke praatprogramma Yahí Paigám Hamárá doet, gaat de bedrijfstopper automatisch over op reclamepiloot: “Ik zeg altijd Firgos is de vriend van de Surinaamse fabrikant. We nemen de distributie ‘hoofdpijn’ voor onze rekening en ook de inputs voor de productie importeren wij, omdat wij dat op veel grotere schaal kunnen dan de fabrikant.
Vriend van de Surinaamse fabrikant. Heeft dat dan al tot export geleid?
Girjasing: “Nee, dat zou de fabrikant ook moeten willen en aankunnen. Ik zie wel dat een van de voedingsproducten goede mogelijkheden heeft in het buitenland, alleen zou er aan de verpakking en presentatie gesleuteld moeten worden, verder beantwoordt het aan de buitenlandse eisen.
Politieke carrière
In 1987 werd Girjasing gekozen tot ressortsraadslid voor Blauwgrond, maar na vier jaar haakte hij af wegens gebrek aan verjonging en vernieuwing in de VHP. Hij verhuisde naar Commewijne en promootte de bouw van de oeververbinding naar Paramaribo. In die dagen was er alleen een veerverbinding met kilometerslange files, tijdverlies en isolement. Girjasing werd twee keer achter elkaar net niet gekozen tot assembleelid van Commewijne. In 2000 kreeg hij als BVD-kandidaat zo’n 1300 stemmen en in 2005 als UPS-kandidaat ruim 1800 stemmen. Vastbesloten assembleelid te worden, sloot de politicus zich in 2010 met zijn UPS-aanhang aan bij de grote, oude moederpartij VHP. “De toenmalige VHP-voorzitter Ram Sardjoe heeft ons met open armen ontvangen en ik werd kandidaat gesteld in Commewijne.”
Girjasing zit nu in zijn tweede termijn als VHP-parlementariër. “Ik voel me helemaal thuis in de VHP. De partij groeit als kool, de meeste mensen komen terug vanwege het verjongd leiderschap. Ook presenteert de VHP zich als alternatief door de vleugels uit te slaan naar mensen die niet traditioneel op de VHP stemden”, meent het assembleelid. Daaruit blijkt dat hij zijn parlementariërschap als positief heeft ervaren. “Als assembleelid leer je eerst in het parlement hoe zaken in hun werk gaan”, zegt hij. Alle vier Commewijne DNA-leden – vanuit verschillende politieke partijen – pleiten voor oplossingen voor de uitdagingen waarmee Commewijne geconfronteerd wordt. Dat vindt Girjasing uitstekend.
Om welke nalatenschap hij herinnerd zal worden en wat hij ziet als zijn visie en missie als politicus en ondernemer? Girjasing: “Ik wil dat de mensen mij zich herinneren als een Surinamer met het hart op de juiste plaats als het gaat om het land. Dit heb ik ook op mijn dochters proberen over te brengen, daarom juich ik het toe dat zij aan een gerenommeerd instituut in Paramaribo studeren.”
Verkeerscrisis Wijdenboschbrug
“De tijd die men vroeger verloor door files bij de veerverbinding over de Surinamerivier, verliest men nu door de chaotische verkeerssituatie voor en op de Wijdenboschbrug. Op de een of andere manier is de verkeerspolitie naïef, niet capabel of onwillig om de situatie in goede banen te leiden, met name tijdens de piektijden tussen half zeven en acht als de mensen naar het werk en school gaan en ’s middags als zij terugkomen”, klaagt de VHP-parlementariër. “Commewijne is in een rap tempo meer bewoond geworden, ook door het gotong royong-systeem (gezamenlijk werken bij Javanen, red.) heeft men veel gebouwd, er nemen steeds meer auto’s deel aan het verkeer. Levensgevaarlijk zijn de vol met hout beladen trucks die steeds op de brug rijden. Als er drie trucks tegelijk rijden, en dat is vaker het geval, wordt het draagvermogen van de brug al overschreden. Voor mij kan dat wegvervoer van hout volledig afgeschaft worden. Rondhout zou gewoon over het water getransporteerd moeten worden, het is goedkoper en veiliger en alle zagerijen liggen niet voor niets langs de rivier.
Onderwijs
Girjasing (begint enthousiast te stralen): “Dit schooljaar heeft VWO Tamanredjo met een 81,4 slagingspercentage landelijk de tweede plaats behaald – Nickerie staat op de eerste plaats – en we zijn opgeschoven van de derde plaats vorig jaar. Met het project van de bijles cd’s, ben ik tijdelijk gestopt, omdat ik een kleine beroerte heb gehad vorig jaar, maar ik zal weer beginnen want ik streef ernaar dat Commewijne de eerste plaats haalt”, zegt hij ambitieus.
Toerisme
“Commewijne leent zich heel goed voor toerisme vanwege de historische monumenten die er nog zijn en de mooie natuur, zoals op respectievelijk Nieuw Amsterdam en Matapica te zien is. Persoonlijk heb ik vaak genoten van de wandeltrail van Peperpot, want vogels spotten is ook mijn hobby. We hebben zulke plaatsen nodig, vele mensen maken nu ook lifestyle-veranderingen, waarbij wandelen in de natuur belangrijk is. Wat in Peperpot precies gebeurd is, weet ik niet, maar de poort is nu gesloten en het onkruid begint de paden te overwoekeren, heel erg jammer”, merkt Girjasing op. Het toeristenresort Frederiksdorp dat nu door Cyrano Zalman wordt geëxploiteerd, heeft al enkele cabins opgezet en draait goed. Johanna Margerita in Commewijne is op de zondagmiddag een plaats met lokaal toerisme geworden. Er zijn twee winkels en terrassen aan het water, waar men van de middaguren tot de late avond komt eten, borrelen, ontspannen en naar muziek luisteren.
Over het afgraven van schelpen bij Braamshoop, dat volgens milieuactivisten een beschermd natuurgebied zou moeten zijn, zegt Girjasing: “Hier botsen zij schijnbaar met de belangen van de ondernemers, die hun bedrijven draaiende moeten houden, personeel moeten betalen en hun materieel benutten. Ik ben van mening dat de concessie-uitgifte terecht – tot 15 augustus 2017 – was. Het ging namelijk om een stukje landaanwas, dat even snel weer erbij komt als het afgegraven wordt, dat kan volgens mij niet voor ecologische problemen zorgen. Onafhankelijke deskundigen zouden moeten bekijken of het afgraven kan doorgaan, ik ben daar wel voorstander van, indien het geen negatieve milieugevolgen heeft.”
Het hele artikel is te lezen in het oktobernummer van Parbode.