Dus Dat: ‘Criminaliteit fors toegenomen, situatie loopt uit de hand’ – Parbode Sneak Peek
We leven in een land van wilde verhalen. Op straat, in de krant, in het parlement: de ene ronkende bewering volgt op de andere tori. Maar kloppen die ook? Parbode onderzoekt elke maand een opvallende stelling.
Aanleiding?
Al sinds het aantreden van president Desi Bouterse in 2010 roept de oppositie dat de criminaliteit in ons land de spuigaten uitloopt. Zeker in perioden na een gewelddadige overval of grote drugsvondsten beheerst het onderwerp menig (parlementair) debat. “Wanneer de kranten dagelijks bol staan van berovingen, overvallen en inbraken, dan is de situatie uit de hand aan het lopen. Intussen doet de regering alsof al die criminaliteit de meest normale zaak van de wereld is”, zei volksvertegenwoordiger Krishnakoemarie Mathoera (VHP) onlangs in het parlement.
Waar komt het verhaal vandaan?
De strijd tegen criminaliteit is een van de stokpaardjes van een oud-politiecommissaris als Mathoera. Medio vorig jaar al zei ze in De Nationale Assemblée dat de criminaliteit met ‘20 à 40 procent’ is toegenomen. Eind 2016, in november, stelde ze dat de overheid niet in staat was de veiligheid te garanderen. ‘Onder elke regering-Bouterse, neemt de criminaliteit toe’, sprak ze toen.
Dit jaar ging Mathoera onvermoeibaar voort. In juli, aan het begin van de begrotingsbehandeling, noemde ze het criminaliteitsprobleem ‘onbeheersbaar’. Enkele maanden daarvoor, in februari, zei ze dat de drugscriminaliteit in ons land ‘nooit eerder zo hoog’ is geweest.
Nu mag Mathoera over dit thema het meest uitgesproken parlementslid zijn, ze is zeker niet het enige. Zo legde NPS-voorzitter Gregory Rusland eerder al een verband met de economische crisis. ‘Wanneer het slecht gaat met de samenleving is het algemeen te verwachten dat de misdaad toeneemt’, zei Rusland tegen de Ware Tijd.
Maar kloppen die uitspraken ook?
Oppositieleden die klagen over de criminaliteit in ons land, het is verre van nieuw. Denk aan de felle reacties vanuit de NDP na de geweldsuitbarsting in Albina tijdens de Kerstnacht van 2009, toen nota bene Chandrikapersad Santokhi minister van Justitie en Politie was. Ook toen klonk het dat de regering de oprukkende criminaliteit niet meer onder controle had.
Heeft de oppositie het vandaag dan bij het rechte eind? Er is een – schijnbaar – gemakkelijke manier om dat te weten te komen, namelijk op basis van de criminaliteitsstatistieken van het Korps Politie Suriname. Want cijfers liegen niet. Alleen: die cijfers moeten dan wel bijgehouden worden, en daar wringt het schoentje. De politiewoordvoerder die Parbode te woord staat, meldt achteloos dat er momenteel geen bijgewerkte statistieken beschikbaar zijn.
De recentste cijfers die de politie wél de moeite van het publiceren waard vond, stammen alweer van februari en maart, meer dan een half jaar geleden. Alleen: toen pakte de politie net triomfantelijk uit met een daling van de criminaliteit! Zo waren er in maart dit jaar 8 procent minder inbraken dan in februari, 24 procent minder overvallen en 32 procent minder berovingen.
Daarnaast verscheen op 16 mei een rapport van de Inter-American Development Bank (IDB), waarin de ontwikkelingsbank de criminaliteit in Paramaribo vergelijkt met die in de hoofdsteden van Jamaica, Barbados, Trinidad en de Bahama’s. Wat bleek? Onze hoofdstad kwam gemiddeld genomen als veiligste uit het onderzoek, met het laagste aantal overvallen en diefstallen – enkel op het vlak van inbraken scoorden we bovengemiddeld.
Het hele artikel is te lezen in het oktobernummer van Parbode.