Ingrid Santjes: “Ik probeer kinderen verslaafd te laten raken aan lezen”
“De mediatheek is een belangrijke spil binnen de school en is niet meer weg te denken. Je ziet de leerlingen opbloeien alsof er een nieuwe wereld voor ze opengaat.” Ingrid Santjes (54) steekt haar enthousiasme niet onder (school)stoelen of banken. Stralend vertelt ze over haar werk in de mediatheek van de Sint Ignatiusschool en hoe belangrijk een mediatheek is voor een school.
Ingrid Santjes is een zeer leergierige en gedreven vrouw. Vol passie vertelt ze over haar beroep; ze is als leerkracht al veertien jaar werkzaam in de mediatheek. “Zo geweldig”, lacht ze, “je bereikt de kinderen veel beter dan in de klas en je leert ze beter kennen, ze komen helemaal los.”
Ze is in totaal al dertig jaar als leerkracht werkzaam, en heeft dat altijd vol toewijding gedaan. Haar grootste hobby is lezen, daar is ze verslaafd aan en ze grapt dat het Guinness World Record van aantal gelezen boeken op haar naam zou moeten staan. Santjes voelt zich dus helemaal thuis in de mediatheek. Ze geeft les aan de hele school, elke klas een half uur per week. De ene week wordt er een boek uitgezocht om thuis te lezen, de week daarop wordt er informatie gegeven. Zelfs de kleuters mogen boeken lenen en dat is een grote uitzondering. Zo beginnen ze al vroeg met lezen en werken dan beter op de leerschool. Als de ouders voorlezen, is dat ook goed voor het contact tussen ouders en kind. Santjes benadrukt dat het heel belangrijk is dat de leerlingen veel lezen. “Ik probeer de kinderen positief verslaafd te laten raken aan het lezen.” Lezen is onder meer belangrijk voor de algemene ontwikkeling en de woordenschat. “De leescultuur in Suriname is niet geweldig en veel kinderen struikelen bij tekstbegrip”, stelt Santjes.
Voor de informatiedagen gaat de boekenwurm op zoek naar onderwerpen die de kinderen interesseren, en verzamelt daar gegevens over. Het onderwerp wordt dan samen besproken, de leerlingen mogen vertellen en vragen stellen. Zo leren ze om na te denken en hun mening te geven over verschillende thema’s. Ook items als groepsdwang, kindermisbruik en kindermishandeling komen aan de orde. Soms komt een kind bij haar met privéproblemen, omdat er over dat onderwerp is gesproken. Als het nodig is, worden er mensen uitgenodigd om voorlichting te geven. Ze doet historische wandelingen met de leerlingen, om hen meer interesse te geven in geschiedenis, en bezoekt bedrijven en instanties met hen. Een groot probleem is het ontbreken van computers op de school, een internetaansluiting is er wel. “Ik heb nog geen computers in de mediatheek, het is al vaak beloofd, maar ik kijk er nog steeds naar uit. Het is een must in de mediatheek, ik maak de pupillen klaar voor de volgende opleiding, ik doe verslagen en scripties met ze.”Het is haar grote wens dat de school in de toekomst beschikt over een multifunctionele ruimte.
Het hele artikel is te lezen in het oktobernummer van Parbode.