Opinie: Hoe Instagram de wereld filtert – Parbode Sneak Peek
Daar sta je dan, met duizenden foto’s in je broekzak en geen limiet. Klaar om op elk moment van de dag een nieuwe foto aan je al veel te grote verzameling toe te voegen. Wat doe je met al die foto’s? Kijk je weleens terug naar een foto gemaakt in oktober 2015, uit pure, persoonlijke nieuwsgierigheid?
Ben je bijna tachtig en druk je met trillende handen of ben je vier en bots je per ongeluk op die ene knop, die wel heel toevallig een schattige foto van je maakt? Een foto die daarbij allesbehalve perfect hoeft te zijn, want met een filter hier, een contrastaanpassing daar en de grote berg vaat op de achtergrond uitgesneden, wordt het dat bijna als vanzelf. Wordt vandaag de dag nog een onderscheid gemaakt tussen kunst en filter?
Op Instagram worden de – vaak ook kunstige – foto’s naar je toe gebombardeerd. We zijn nog amper onder de indruk van de zon die voor onze ogen ondergaat, want ‘die valt wel mee’ vergeleken met de zonsopgang die je gisteren zag op de tijdlijn van je neef van Abrabroki. Die was mooier, de kleuren waren intenser.
Vandaag de dag kom je op Instagram nog zelden een foto tegen die eigenlijk niet mooi is. Scroll je door je tijdlijn, is je duim druk bezig met het tikken, en daarbij liken van foto’s. Iedereen lijkt nu goed te zijn in het maken van foto’s. Je hoeft er geen fotografische opleiding meer voor te hebben. En heeft u fotografie als hobby? Schuift u achterin de rij aan mevrouw, samen met de miljoenen andere Instagramgebruikers. Het is moeilijk om eruit te springen, om origineel uit de hoek te komen. Je kan deelnemen aan een gratis onlinecursus ‘smartphone photography’, maar dat is vergeefse moeite, wanneer duizenden zogenaamde fotografen dezelfde cursus volgen, is de originaliteit er ook af. Je kan proberen investeren in goed materiaal, toch is het vaak verloren geld. Want de grote meerderheid van de mensen ziet het verschil niet meer tussen een met smartphone gemaakte pic of een foto gemaakt met de nieuwste Canon EOS 6D Mark II, ‘voor iedereen die ambitieuze fotografieprojecten voor ogen heeft’. En wie heeft dat de dag van vandaag nog niet?
De eindeloze grote cloud heeft plaats voor oneindig veel foto’s. We kunnen zoveel foto’s maken als we zelf willen, en dat zou een geschenk moeten zijn. Moeten zijn, want het betekent dat we kunnen evolueren in het maken van foto’s, dat we alleen maar de beste en mooiste beelden uit onze telefoon tevoorschijn toveren. Maar door de komst van allerlei snufjes, lijken we er juist op achteruit te gaan. We zijn hierin vaak gemakzuchtig en willen niet al te veel moeite steken in het maken van een goede foto, want in de nabewerkingen kun je tenslotte ook slechte foto tot een goede maken. Van overbelichting tot onscherpheid, alles kan nog worden aangepast met enkele snelle swipes. Bovendien hoeven we er niet meer voor rechtop te staan ook, het kan allemaal vanuit onze luie zetel.
Het hele artikel is te lezen in het oktobernummer van Parbode.