Raúl Neijhorst: ‘Onvermoeibaar speuren naar verborgen Surinaamse parels’ – Parbode Sneak Peek
Mensenfotograaf in hart en nieren, Raúl Neijhorst (36), heeft wederom een grensverleggend avontuur erop zitten. Zijn onlangs gelanceerd portrettenboek Suriname Beken(d)t deel II is de ontknoping van een expeditie van ruim twee jaar, waarbij in de kleinste hoeken van onze aardbol gezocht is naar Surinamers met opmerkelijke verdiensten in met name de creatieve sector. Neijhorst blikt met Parbode terug op dit weergaloos Made in Su-project, een top manifestatie van vaderlandsliefde.
Het zijn drukke tijden voor portretfotograaf Neijhorst wanneer Parbode hem opzoekt aan de rand van Paramaribo. Hij staat op het punt te vertrekken naar zijn hoofdkwartier in studentenstad Delft, alwaar hij de voorbereidingen zal treffen voor de grootse lancering van zijn boek. In zijn koffer zoekt hij met zijn ene hand voorzichtig een plekje voor de vele kilo’s aan meegesjouwde peperdure camera-apparatuur, terwijl hij in zijn ander hand een vol gestempeld Surinaams paspoort vastklemt. De afgelopen maanden heeft hij tussen diverse landen gependeld om formidabele uitblinkers van Surinaamse komaf op de gevoelige plaat te leggen. Hij peinst er overigens niet over zijn blauw reisdocument in te ruilen voor een bordeaux paspoort. “Ik ben een geboren en getogen Surinamer die trots is op zijn land. Suriname heeft zoveel mogelijkheden, zoveel geweldige mensen en ik wil de wereld daarvan deelgenoot maken. Het is mijn droom dat elke Srananman trots is op zijn kondreman, ongeacht zijn woonplaats en de kleur van zijn paspoort. Als iemand Suriname door zijn aderen heeft stromen, dan is die een van ons.”
De vader van twee kinderen onderstreept verder het belang om door middel van Suriname Beken(d)t, coryfeeën met Surinaamse roots op de kaart te zetten. “We eren vaak onze helden pas als ze er niet meer zijn, maar indien ze nog leven, kunnen ze bijvoorbeeld door jongeren worden benaderd als die zelf ook hun richting op willen. Door ook deze groep uitzonderlijke Srananmans in het voetlicht te plaatsen, hoop ik dat ze eveneens anderen kunnen inspireren. Wat ik overigens heel jammer vind, is de manier waarop we elkaar soms bejegenen. Aspecten als gunfactor, eenheid en solidariteit zijn vaak ver te zoeken onder mijn landgenoten. Ik voel me dan ook vereerd dat ik bij dit project als een soort bruggenbouwer heb mogen functioneren en honderdvijftig sublieme Surinaamse sterren zover heb kunnen krijgen zich op een bijzondere manier te laten vastleggen.”
Speurtocht naar Surinaamse parels
Fotograaf Neijhorst legt uit dat de grootste uitdaging bij deze enorme onderneming was het overhalen van de ‘Sulebrities’ om hun medewerking te verlenen. Velen waren bereid ruimte vrij te maken in een erg druk schema. Ook waren ze zo sportief om zich, voor de ogen van hun kondremans en de hele wereld, op een humoristische wijze te laten portretteren, waarbij ze een eigen geheimpje verklapten. De Surinaamse pioniers gaven daarenboven antwoord op zo’n 25 standaardvragen. Een andere uitdaging betrof de financiering van dit project. Bij de totstandkoming van Suriname Beken(d)t deel I, dat rond de viering van 40 jaar Onafhankelijkheid Suriname werd gelanceerd, werd dankbaar gebruikgemaakt van crowdfunding, waarbij het boek vooraf tegen een gereduceerd bedrag kon worden aangeschaft. Voor deel II werd wederom succesvol een identieke publieksfinanciering op touw gezet en andermaal het streefbedrag gehaald. Wel moest de lanceringdatum vanwege organisatorische redenen een paar keer worden verschoven.
Neijhorst vertelt dat het tijdens zijn speurtocht naar Bijzondere Surinamers niet altijd even vlekkeloos is gegaan. “Ik was samen met mijn dochtertje Zané op de luchthaven in Orlando, Florida. In de ene hand moest ik haar houden en in de andere hand de trolly met koffer en rugtas met cameraspullen. Normaliter heb ik die tas altijd op mijn rug, maar reizend met een kind in een vreemd land, kwam het dit keer beter uit. Ik moest de lift in, maar nog voordat die op dezelfde hoogte als de etage was gekomen, reed ik naar binnen. Boem! Rugtas met dure camera en lens op de grond. Mijn lens was beschadigd en het omhulsel viel bijna uit elkaar. Maar ik moest nog foto’s maken van ‘Sulebrities’ in Amerika. Dat was zweten, want de lens was een van mijn favoriete benodigdheden. Gelukkig deed hij het nog wel, maar moest wel gerepareerd worden in Nederland. Hoeveel het precies was, zal ik niet vertellen, maar laten we het erop houden dat met dat reparatiebedrag een retourtje Paramaribo-Miami goed mogelijk was geweest.”
Neijhorst is in ieder geval opgelucht dat zijn project tot een goed einde is gebracht. Naar zijn zeggen heeft hij in deel II wat meer verborgen Surinaamse parels kunnen ontdekken: namen die in eerste instantie onbekend lijken, maar in wezen grootse dingen doen. “Neem bijvoorbeeld Harald Hasselbach die tweemaal de Superbowl won, Milton Kam die een cinematographer is van series op Netflix en Kizzo die producer is van Neyo, Chris Brown en Lionel Richie. Of Michael Lieuw die fashion designer is bij Giorgio Armani, Tommy Hilfiger en Victoria Secret.”
Het hele artikel is te lezen in het novembernummer van Parbode.