Emanuel Sanvisi: ‘Ik wil dit land vreten net als Borger’ – Parbode Sneak Peek
De muzikale duizendpoot Emanuel Sanvisi (20), bekend om onder andere zijn liederen Beter en IJdelheid, zit nu al enkele maanden in het Nationaal Jeugdparlement om meer mogelijkheden te creëren voor de jongeren van het land. Hij is een gevierd (gospel)artiest met ondernemende kwaliteiten en hart voor Suriname en jongeren. Behalve rapper, is hij dichter, zanger, songwriter en schrijft hij liederen op aanvraag.
Sanvisi vijfde uit een gezin van zes kinderen. Hij beschouwt zichzelf als een echte Aucaner. Zijn vader is van het dorp Van Dhaaki en zijn moeder komt uit het Tapanahoni-gebied. “Ik ben opgegroeid in een aantal buurten, dus ik heb de moeilijkheden gezien. Als baby groeide ik op te Abra Broki. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik vijf jaar was. Mijn moeder had toen geen huis, daarom woonden we hier en daar bij tantes. Mijn vader had een huis gevonden te Wintiwai, daar zijn we later gaan wonen. Na een tijdje woonden we ook op Ephraimzegen. Daarna heeft mijn moeder een huis gevonden op Charlesburg, en daar wonen we tot op heden.”
Sanvisi: “Wanneer ik zie dat mensen in nood zijn, dan doet het me wat, omdat we allemaal door situaties gaan. Dit leven is zwaar, maar het is zwaarder voor de ene dan de andere en waar je dan een bijdrage kan leveren als mens, dan wil je dat wel doen. Ik heb juist zelf niet zoveel meegemaakt, maar dat maakt mij juist nog nederiger, want ik kon op die plaats zijn. God is mij gewoon genadig geweest.”
Hij gelooft in persoonlijke revolutie. “Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die niets hadden en iets zijn geworden. Sommigen van ons hebben alles thuis en toch gaat het niet goed. Waar de overheid kan helpen is het sowieso nodig, maar het is ook niet de bedoeling om daarop te wachten. Laten we waar we kunnen een verandering maken voor onszelf.”
Nationaal Jeugdparlement
Het Nationaal Jeugdparlement (NJP) 2017-2020 werd afgelopen mei geïnstalleerd. Voordat de 29 NJP’ers echt aan de slag konden, moesten ze trainingen volgen. Voor de kersverse jeugdparlementariër Sanvisi is het NJP een uitgelezen manier om te werken voor verbetering van de jeugd. “Ik ben in het jeugdparlement met als doel programma-activiteiten en een duurzaam beleid uit te zetten die jongeren stimuleren doelbewust te denken en leven. Ook wil ik kansen creëren voor getalenteerde sporters, kunstenaars, dichters, artiesten, muzikanten en dansers, kortom talentontwikkeling voor onze Surinaamse jeugd. Ik wil opkomen voor de creatievelingen.” Hij vertelt dat hij dit werk ook vrijwillig zou kunnen doen. “Wat ik maandelijks ontvang bij het NJP, is ongeveer wat ik verdien met een optreden. De vergoeding speelt dus geen rol.”
Sanvisi had in eerste instantie het voornemen om voor het NJP-voorzitterschap te gaan, maar hij besloot later zich niet kandidaat te stellen. “Hoewel ik van Suriname hou en wil werken voor dit land en de jeugd, is muziek de beste manier voor mij om Suriname en de jeugd te dienen. Ik had het gevoel dat de werkzaamheden van het NJP soms een beetje te veel in gedrang zouden komen met mijn muziekcarrière.”
Tot nu toe neemt het NJP veel tijd in beslag. Er zijn periodes waarin hij het erg druk heeft en daarnaast zijn er periodes waarbij het een beetje rustiger is. Er wordt twee keer per maand vergaderd, op de zaterdag. “We werken wel hard. We praten niet alleen maar in de vergadering, maar de commissies vergaderen ook apart. Verder hebben we gesprekken met functionarissen, districtcommissarissen, de president, ministers, en ga zo maar door. Daarnaast heb je ook projecten die je zelf kan draaien. Vandaar dat mijn schema zo onregelmatig is.”
De jeugdparlementariër maakt deel uit van de NJP-commissie ‘Sport & Recreatie’ en vertelt hierover: “We proberen nu met de beleidsmakers te praten over hoe we het aangenamer kunnen maken voor de atleten in Suriname. Vooral op topsporters als Miguel van Assen wil ik me meer focussen. We hebben tot nu toe geen project gedaan, maar we hebben wel goede gesprekken kunnen voeren. Politiek is meer gesprekken voeren dan uitvoeren. Voordat je iets doet, wil je alles heel goed structureren. Er zijn zoveel factoren die een rol spelen, waardoor, voordat je geld uitgeeft aan een project, je heel goed erover nagedacht moet hebben. We willen voorkomen dat het niet alleen bij gesprekken blijft en daarom drukken we door.”
Het hele artikel is te lezen in het novembernummer van Parbode.