Marinus Bee: ‘Men kan niet komen aan de leiderschapskwaliteiten van Brunswijk’ – Parbode Sneak Peek
Marinus Bee is in ons hoogste volksvertegenwoordigingorgaan al jaren een opvallende stem uit Marowijne. Het DNA-lid namens de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) ziet een enorme groeipotentie in de ‘gele partij’. Hij zegt tegenover Parbode dat partijleider Brunswijk in een aantal opzichten mensen tot voorbeeld kan dienen.
Marinus Bee (46) is geboren in het bauxietstadje Moengo, maar heeft zijn jeugd in Paramaribo doorgebracht, in de wijk Abra Broki. Hij is de oudste uit een gezin van vier, van wie hij de enige is die in Suriname woont. “Ik heb een strenge opvoeding gehad. Ik kan mij geen ouder bedenken die strenger zou zijn dan mijn moeder. Mijn moeder is nu zestig plus en mijn vader zeventig plus.” De geduchte opvoeding kreeg hij volgens hem deels wegens de omgeving en het milieu waarin hij zich als kleine jongen bevond. “Abra Broki is een volksbuurt met heel veel gevaren en je ouders verwachten dat je succesvol wordt in de maatschappij.” Naar zijn zeggen is hij uiteindelijk blij met de opvoeding die hij heeft gehad van zijn ouders, omdat hij hierdoor vandaag de dag een succesvolle en zelfstandige man is. Situaties in zijn jeugd hebben impact gehad in zijn leven, maar hieruit heeft hij kunnen leren.
Nog voordat hij twintig was, kwam er een breuk tussen zijn ouders. “Gelukkig heeft mijn moeder veel broers en zusters en kon de situatie goed opgevangen worden. Mijn opa had meer dan dertig kinderen. Mijn oma woonde in Frans-Guyana en ook zij gaf financiële steun, waardoor het niet zo moeilijk was om te voorzien in de basisbehoeften”, vertelt de politicus. De volksvertegenwoordiger, die een bachelorgraad in de rechten heeft, stelt verder: “Ik geloof niet in het verhaal ‘Efu yu gebore gi wan doni, y’e tan wan doni’. Wij zijn letterlijk voor een stuivertje geboren, maar wij zijn meer dan dat. Wij zijn gaan groeien”, vertelt hij heel trots.
Politiek
“Ik was iemand die vond dat politiek niet voor mij is. Ik was meer met sociaal-maatschappelijk werk bezig.” Nu is Bee al langer dan twintig jaar actief in de politiek. Hij is onder andere tien jaar voorzitter geweest van de Albina Sportbond. Hij viel op met de bijdrage die hij leverde en zo werd hij in 1999 benaderd door partijtopper Ronny Brunswijk om zich bij de ABOP aan te sluiten. “In feite heeft hij mij ontdekt.” De ABOP was volgens hem in die tijd geen aantrekkelijke politieke organisatie. Maar na enkele gesprekken en een indrukwekkende presentatie van Brunswijk over de partij raakte hij onder de indruk en besloot hij de partij te djoinen. “Ik kon mij terugvinden in de ideologie van de partij. Ik had sterk het geloof dat het toch wat zou worden.” Tijdens de verkiezingen van 2000 werd hij gelijk op de kandidatenlijst geplaatst, maar behaalde nog geen achthonderd stemmen. Ondanks de ‘slechte’ start gaf hij de moed niet op en zette door. Daarom heeft Bee er tot nu toe geen spijt van dat hij lid is geworden van de ‘gele partij’; hij is ermee ingenomen op deze manier een bijdrage te leveren. In 2014 werd Bee voorzitter van het congresbestuur. Eerder was hij coördinator van de partij in Marowijne.
Volgens hem is ABOP in de afgelopen jaren gegroeid, doordat de partij lering heeft getrokken uit haar fouten. Na de verkiezingen van 2000 heeft de organisatie aandacht besteed aan haar structuren in onder meer Marowijne. Deze inspanning leverde de partij bij de eerstvolgende verkiezingen een zetel op, waardoor Brunswijk in de volksvertegenwoordiging terechtkwam. De ABOP nam in 2005 in combinatie met de twee andere marronpartijen, Seeka en BEP, deel aan de verkiezingen.
Toen de ABOP een zetel behaalde, groeide haar geloof en hoop, en de partij ging zich nog meer inzetten. Behalve in Marowijne zocht de partij draagvlak in Brokopondo en Sipaliwini. De sterke mobilisatie en aanpak van de partijstructuren leverde de ABOP in 2010 twee zetels op in Marowijne en één in Sipaliwini. “In 2015 groeiden wij verder naar vijf zetels. Brokopondo en Paramaribo kwamen erbij. De groei van 2015 was verrassend, omdat wij van 4000 stemmen naar 25.000 stemmen gingen.”
Van buiten zal de inspanning die de partij pleegt om vooruit te komen zichtbaar zijn bij onder andere de activiteiten die zij ontplooit. De partij durft volgens de volksvertegenwoordiger, ondanks dat zij in de oppositie zit, massameetings en districtsmeetings en congressen te organiseren. Het contact met het veld geniet prioriteit. De ABOP leeft met het idee dat er any time verkiezingen kunnen komen. Nu al is de organisatie hier gereed voor. De ABOP is op dit moment volgens hem de derde grootste partij, terwijl de NDP en VHP de twee grootste partijen vormen. Bee ziet kans en ruimte voor de ABOP om nog verder te groeien. Nu al tonen meer personen belangstelling om lid te worden. “Dagelijks vragen mensen hoe ze lid kunnen worden. Stanley Betterson zou zeggen ‘de partij valt in de smaak bij de mensen’. De activiteiten zijn altijd druk bezocht en worden soms live uitgezonden, omdat wij weten dat wij een achterban hebben. Wij houden niet stilletjes onze activiteiten. Verder werken wij aan de verbetering van de organisatie, zodat we een evenwichtige situatie hebben binnen de partij. Dan heb ik het over de verhouding managementteam en leden. Het managementteam moet in staat zijn om de achterban te managen. Uit evaluatie blijkt dat dit een beetje mis is gegaan bij de verkiezingen van 2015.” Als dit niet het geval was kon de partij meer zetels binnenhalen, is zijn stellige overtuiging. Belangrijk is om deze fouten niet bij de komende verkiezingen niet meer te maken. De partij heeft daarom twee jaar uitgetrokken om te werken aan versterking van de interne organisatie. De volksvertegenwoordiger merkt op dat de ABOP in de toekomst meer zetels moet behalen, zodat het vormen een regering zonder de ABOP onmogelijk wordt. “Wij geloven in 10-plus zetels, zodat geen enkele regering gevormd kan worden zonder de ABOP.”
Het hele artikel is te lezen in het decembernummer van Parbode.