Sukru in opmars – Parbode Sneak Peek
“Het lijkt op Chinese suiker, alleen is het bruin. Vandaar dat het sukru genoemd wordt.” Woorden van de 18-jarige Timothy*, die van dit spul geproefd heeft. Nieuw is de partydrug niet, maar de stijgende vraag ernaar was reden voor de afdeling Narcotica Brigade van het Korps Politie Suriname om alarm te slaan. Zij heeft in het laatste kwartaal van 2017 ongeveer 121 gram van deze synthetische drugssoort aangetroffen bij aangehouden kleine drugsdealers. Terwijl in heel 2016 nauwelijks 0,5 gram was onderschept.
“Als je meer van een drugssoort vindt, kan je natuurlijk de conclusie trekken dat de vraag ernaar is gestegen”, zegt Humphrey Naarden, hoofd van de Narcotica Brigade. Daarom vond hij het noodzakelijk om meteen aan de bel te trekken. Vooral rond het eind van het jaar zijn er veel feesten, die voornamelijk door jongeren bezocht worden. “En die moeten we beschermen, want we hebben een relatief jonge bevolking die van alles wil uitproberen”, benadrukt Naarden. Sukru is net als xtc een chemische drugssoort en moeilijk is het niet om eraan te komen, vertelt hij. Op de feesten zijn de dealers zelf aanwezig om hun spul te verkopen. Bepaalde feestgangers willen die ‘over the edge’-ervaring hebben, en kopen de sukru ook makkelijk voor gemiddeld SRD 30. Hetzelfde geldt ook voor de xtc-pillen, alleen zijn die duurder.
Effect
Timothy, die zowel xtc als sukru heeft gebruikt, vertelt van beide pillen hyper te worden. “Alleen heb je bij xtc meer zin in seks en bij sukru krijg je meer dekati (durf, red.). Ik weet zelf ook dat rovers sukru gebruiken voordat ze hun slag slaan”, vervolgt hij, “omdat ze die extra durf nodig hebben om gevoelloos hun ding te doen. Sukru verscherpt jouw intenties op dat moment.” Timothy geeft als voorbeeld dat hij makkelijk een meisje kan verkrachten of iemand kan vermoorden, als hij dat in zijn hoofd heeft en dan sukru inneemt. Daarom gebruikt hij het ook niet meer. Het gevoel om geen controle over jezelf en jouw lichaam te hebben is voor hem naar. “Ik ben een keer wakker geworden op het toilet en ik wist niet meer hoe ik daar kwam. Ik wist ook niet meer hoe dat kwam. Die black-out heeft ervoor gezorgd dat ik nooit meer een pil heb aangeraakt.”
Het hele artikel is te lezen in het aprilnummer van Parbode.