Olievondst geen voer voor propaganda – Parbode Sneak Peek
Omdat Guyana de ene na de andere grote olievondst doet, worden steeds meer oliekenners en niet-kenners enthousiast over de mogelijkheden voor Suriname. De regering steekt het niet onder stoelen of banken: het vinden van olie is slechts een kwestie van tijd. Steeds vaker sluipen de mogelijke olie-inkomsten dan ook in het propagandaprogramma van de coalitie. Maar dat is allesbehalve terecht, zo blijkt uit een vraaggesprek met Tom Fauria, country manager van Kosmos Energy in Suriname.
Met lege handen en grote ogen volgt Suriname de olievondsten in buurland Guyana. Kosmos Energy begon begin april met haar eerste boringen in Surinaams diep water. Maar wat zou een winbare vondst concreet betekenen voor ons land en de huidige regering?
Het feit dat de tientallen olieboringen van Staatsolie tot nog toe niet succesvol waren, slaat geen deuk in het vertrouwen van Amerikaanse oliemaatschappij Kosmos Energy. “Bijna alle boringen zijn gebeurd in de eerste honderd kilometer van de kust, in relatief ondiep water. Wij zoeken dieper in de oceaan, waar de geologie gelijkwaardig is met die van Guyana”, onderstreept Fauria. De country manager en zijn team brachten in maart van dit jaar een bezoek aan onze redactie om de olietoekomst van Suriname te bespreken. Omdat er grote plannen op tafel liggen, maar vooral opdat er geen misverstanden de wereld ingestuurd worden.
Te hoopvol
Suriname heeft een relatief kleine aardolie-industrie. Staatsolie wint voornamelijk onshore ruwe olie, die van mindere kwaliteit is maar toch geraffineerd wordt tot onder meer zware diesel, gewone diesel en gasoline voor voertuigen. “Kwaliteitsvolle olie ligt niet voor het oprapen en moet daarom ook dieper in de zee gezocht worden”, betoogt Fauria. Toch hebben ook de tientallen boringen van Staatsolie, waaronder een proefboring van Tullow Oil eind vorig jaar in het hart van ons Surinaams diepzeegebied, nog geen succes geboekt. Hier en daar vonden ze hoeveelheden olie, maar de nationale oliemaatschappij stuitte niet op een vondst die groot genoeg was om er een commercieel belang uit te slaan.
De CEO van Staatsolie, Rudolf Elias, verzekert de samenleving graag van een toekomstige grote olievondst. Hij spreekt niet meer over ‘of’ maar ‘wanneer’ Suriname olie zal vinden. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk, want waar olie is, is geld. Ook NDP-fractieleider André Misiekaba spreekt over het vinden van winbare olievoorraden als een ‘kwestie van tijd’. NDP-ondervoorzitter Ramon Abrahams meldde eind vorig jaar al tijdens een structurenmeeting dat ‘de garantie is gegeven dat we in 2018 olie gaan vinden voor onze kust’. Van wie hij deze garantie heeft gekregen, vertelde hij er niet bij. Maar volgens de NDP-ondervoorzitter kan het in 2018 niet meer misgaan. ‘De economie in het land zal zich beslist herstellen’, aldus de NDP’er.
Voorzichtig optimistisch
Tom Fauria is voorzichtiger met zijn uitspraken. Hij schat de kans van Kosmos Energy op het vinden van een winbare oliebron op slechts 10 procent. “Bij de zoektocht naar nieuwe olievondsten is de kans op falen veel hoger dan de kans op succes”, benadrukt Fauria. Hij waarschuwt voor het enthousiasme dat is ontstaan en alleen maar zal groeien wanneer Kosmos op de eerste druppels olie stuit. “Ik ben voorzichtig optimistisch gestemd dat we olie zullen vinden, maar of het ook een commerciële vondst zal zijn, moet na de eerste boring nog bevestigd worden”, beredeneert Fauria. Op 200 kilometer van de Surinaamse kust zal de oliemaatschappij 1,6 kilometer door het water, waarna nog eens 3,5 kilometer onder de oceaanbodem boren, op zoek naar de begeerde hoeveelheid aardolie. Een onderneming die ongetwijfeld een serieus prijskaartje met zich meebrengt. De kosten van één boring worden op 65 tot 70 miljoen US-dollar geschat. Kosmos Energy heeft voor dit jaar twee boringen gepland, waarvan de eerste in block 45 (zie kaart).
Lees het hele artikel in het juninummer van Parbode.