Voorwoord: Neptunes tori
Sinds de opkomst van de social media gaat de verspreiding van nepnieuws razendsnel. Eenieder kan berichten op internet plaatsen. Soms is het moeilijk fakeberichten te onderscheiden van echt nieuws. Een bekend voorbeeld zijn de officiële overheidsberichten die door kwaadwilligen op social media worden bewerkt tot nep bekendmakingen. Dit kan variëren van een valse aankondiging over een nationale vrije dag tot loos alarm over brandstofprijzen. Van een andere orde zijn nieuwsberichten met onbetrouwbare bronnen waar al snel doorheen geprikt kan worden. Zo werd laatst het bericht van het Nationaal Informatie Instituut dat de Surinaamse Coproco virgin coconut oil was uitgeroepen tot de beste in de wereld, door velen in twijfel getrokken.
Maar ook Parbode werd enkele weken geleden op het verkeerde been gezet door fake informatie. Op Wikipediapagina’s over de Next Top Model-verkiezingen, was de Surinaamse deelneemster Daphne Veldkamp tot winnares verklaard van het vierde seizoen van Caribbean Next Top Model. De online-informatie over de verschillende deelnemers en winnaars was zo nauwgezet bijgehouden in tabellen, dat het gewoon niet mis kon zijn. We kozen er toen voor om online te gaan met het blije nieuws, waarbij we wel een slag om de arm hielden dat de uitslag nog niet officieel was en de informatie was gehaald van Wikipedia. De reacties waren overweldigend: duizenden ‘powerden’ Daphne met het fraaie resultaat.
Groot was onze schrik toen een paar dagen later op dezelfde Wikipediapagina’s de Trinidadiaanse deelneemster tot winnares van het contest was verklaard en Daphne tot runner-up. We zullen waarschijnlijk nooit weten wie eerder de foute informatie op Wikipedia heeft gezet. Wat we helaas alleen nog kunnen doen is alsnog aan eenieder onze welgemeende excuses aanbieden.