Dilshan Tirimanna: ‘Je moet betonplaten zien als legostukken’ – Parbode Sneak Peek
Dilshan Tirimanna wordt gezien als de ontwerper van het sterkste beton ter wereld. In 2014 sleepte hij er een internationale award mee in de wacht. Het ultrahogesterkte-beton (UHSB), is slechts veertig millimeter dik, kan een zeer hoge druk aan en is qua sterkte vergelijkbaar met staal. Dit jaar was hij in Suriname op vakantie. Hij ziet in Suriname veel potentie en mogelijkheden in de bouwsector.
Tirimanna is 47 jaar geleden geboren in Sri Lanka. Wanneer hij zeven jaar oud is, krijgt zijn vader, biochemicus van beroep, een baan aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Het gezin vestigt zich in Suriname en blijft er totdat Dilshan 17 jaar oud is en zijn vwo-diploma op zak heeft. Hij rondt aan de Technische Universiteit Delft de studie Civiele Techniek af met als specialisatie beton- en staalconstructies. Daarna doet hij een mba-managersopleiding om zijn bedrijf met vijftien ingenieurs te kunnen leiden.
Dat bedrijf, FDN Group, zet hij op in 1996. Het is een bedrijf dat zich specialiseert in het bouwen van bruggen en drijvende constructies, en er behagen in schept vernieuwend bezig te zijn. Van het bedrijfsinkomen wordt 25 procent teruggestopt in het bedrijf, voor onderzoek en innovatie. Zo vernieuwt en ontwikkelt FDN het UHSB, dat gemaakt is van onder andere gecalcineerd bauxiet. Tirimanna en zijn team hebben het product verbeterd en vernieuwd, en, wat belangrijker is, het wordt toegepast op bruggen en andere waterwerken in vooral Nederland, Indonesië en Ghana. Met UHSB kunnen slankere en langere brugoverspanningen gemaakt worden die duurzamer zijn dan andere materialen en vrijwel onderhoudsvrij zijn. Door de toegepaste korrelsamenstelling, inclusief staalvezels die aan het betonmengsel zijn toegevoegd, neemt niet alleen de sterkte toe maar ook de dichtheid. Daardoor is het materiaal onderhoudsvrij voor minimaal honderd jaar. In 2012 bouwt FDN voor het eerst een brug met dit UHSB in Nederland. In 2014 krijgt het bedrijf een internationale award voor dit ‘sterkste beton ter wereld’: de FIB Award for Outstanding Concrete Structures. De award is behalve voor de innovatie, ook bestemd voor de specifieke toepassing: Tirimanna’s bedrijf FDN maakt prefabwegdekplaten en prefableuningen en kan zo bruggen op maat leveren voor elke gewenste lengte en breedte opgebouwd uit basiselementen. “Je moet het zien als legostukken”, zegt hij bescheiden over de nu wereldberoemde uitvinding. Tirimanna sleepte met zijn bedrijf FDN nog een aantal andere Nederlandse en internationale prijzen in de wacht, zoals de European Business Award in 2015 en de Ruban d’ Honneur in 2015 voor de tien meest innovatieve bedrijven in Europa.
Drijvende villa’s
Tirimanna was in mei op vakantie in Suriname. Sinds hij hier op zijn zeventiende vertrok was hij één keer terug geweest. Hij geniet met volle teugen van het land waar hij zijn hele schoolgaande jeugd heeft doorgebracht. Maar, de civiele techneut in hem is niet in slaap te sussen. Hij ziet in Suriname veel potentie voor bouwen op, met en via de uitgebreide waterwegen van Suriname, om daarmee het toerisme een flinke boost te geven. “Er wordt al veel gedaan met toeristische resorts in Suriname”, geeft hij toe, “maar als je als land profijt van toerisme wil trekken, zul je het toch op grotere schaal moeten doen.” Hij ziet voor zich een project van drijvende villa’s, die met ultradunne en ultrasterke prefab-betonplaten in elkaar worden gezet, en dan in hun geheel, over water – als er maar geen sula’s aanwezig zijn – kunnen worden vervoerd naar de plek van bestemming. Een dergelijk project heeft hij gebouwd in onder andere IJburg, Amsterdam. Ook zeer luxueuze villa’s met vier slaapkamers en een zwembad, voor Surinaams toerisme kunnen eenvoudigere worden gebouwd. Na de levensduur van de bouwsels, kunnen ze weer via de waterwegen worden afgevoerd. Deze manier van bouwen – Scarless Technology genoemd – tast zo min mogelijk de omliggende natuur en bestaande ecosystemen aan. Er hoeven geen bomen gekapt te worden op de locatie zelf, de wegen naar de locatie toe hoeven geen zware betondelen te dragen, en het vervoer zelf zal een kostenplaatje opleveren dat vele malen lager ligt dan bij vervoer over land. Scarless Technology – technologische toepassingen die geen littekens achterlaten in het landschap – wordt in grote delen van Europa al toegepast. Het lijkt Tirimanna de ideale aanpak voor de Surinaamse situatie, waar we een schat aan ecotoerisme potentie hebben.
Lees het hele artikel in het julinummer van Parbode