William Waidoe: ‘Waarom zouden niet alle DNA-leden kunnen samenwerken?’ – Parbode Sneak Peek
“Politiek is voor mij het enige instrument dat invloed heeft op het leven van mensen.” Hiermee begint William Waidoe (38) glimlachend zijn interview met Parbode. Waidoe is een van de jonge politici die deel uitmaken van de ’nieuwe politiek’. Hij werd in 2015 gekozen als lid van De Nationale Assemblée (DNA) en bezet een van de drie zetels van Pertjajah Luhur (PL).
“De generaties van mijn vader en opa zijn van de KTPI en de politiek heeft mij altijd geboeid. Nationale vraagstukken hielden mij van jongs af bezig”, zegt Waidoe, die geboren en getogen is in Nickerie, het district dat hij in DNA vertegenwoordigt. Hij vindt dat de politiek het enige instrument is om een directe bijdrage te leveren. In 2015 besloot hij dat hij zelf in actie moest komen. “Je hebt geloof en je stuurt mensen in de politiek, maar je kan mensen niet dirigeren. Soms moet je keuzes maken en uit jouw comfortzone komen, wil je grotere dingen bereiken. Ik heb toen gezegd, ik ga in de politiek en heb ontslag genomen (De Surinaamsche Bank, red.).”
Waidoe vindt dat het Surinaamse volk sinds de Onafhankelijkheid beter heeft verdiend. Het probleem van ons land ligt volgens hem in de keuzes die politici hebben gemaakt. “Wanneer je de politiek in gaat, moet je uitmaken of je een deel van het probleem wil zijn of van de oplossing”, stelt Waidoe. Hij beschrijft zichzelf als een zaadje dat zichzelf afvroeg op welke grond hij kon groeien. “Wanneer je de statuten van de politieke partijen leest, dan zie je dat elke partij het op papier meent met het land. Ik zou mijn zaad in elke partij kunnen planten, maar bij de ene zou het het langer duren om vrucht te dragen dan bij de andere.”
Studententijd
Een van Waidoes sterke kanten is zijn liefde voor uitdagingen. Dat heeft hem sterk gemaakt tijdens zijn internaatperiode in Paramaribo. “Het was heel zwaar voor mij, maar ik wilde weten hoe het leven in Paramaribo eruitziet.” Waidoe studeerde in 2007 aan de Anton de Kom-universiteit af als bedrijfseconoom. Die studie begon hij in 2000, en vanaf 2001 werkte Waidoe in een casino om zijn studie te financieren, omdat hij zag hoe moeilijk zijn ouders het hadden om hem financieel te ondersteunen. “Ik heb mijn studie in zeven jaar afgemaakt in plaats van vijf jaar, maar belangrijk is dat ik mijn vader en moeder geen moeilijke tijden heb gegeven. Er zijn momenten geweest dat ik wilde kappen, maar ik heb vrienden die hebben ingestaan voor me”, laat Waidoe dankbaar weten. Omdat hij weet hoe moeilijk districtskinderen het hebben met het verblijf wanneer ze in Paramaribo studeren, pleit hij ervoor om faciliteiten in te stellen voor studenten uit de districten.
De halve week niet thuis
Waidoe is getrouwd met de liefde van zijn leven. Samen met haar is hij terug in zijn geboortedistrict en ze hebben een dochter en twee zoons. Hij is wekelijks in de stad voor het parlementaire werk en dat betekent dat hij zeker vier dagen in de week niet thuis kan zijn. “Ik moet wel toegeven dat mijn gezin veel inlevert, maar ik blijf geloven in mijn droom. Het lukt me al drie jaren met de wil van de Almachtige, en ik heb vrienden en familieleden die mij blijven poweren”, zegt Waidoe.
De politicus is nu fulltimeparlementariër en is bezig een consultancykantoor op te zetten. Zo wil hij de rijstboeren van het district helpen. Alleen als DNA-lid kan dat niet. “Als ik kijk naar de rijstboeren van Nickerie, dan vraag ik mezelf af waarom zij steeds problemen hebben om het volgende seizoen te financieren. Waarom zou ik die boeren niet kunnen bijstaan met mijn expertise?”, zegt Waidoe.
Kritische burgers nodig
“Ons persoonlijk besluit binnen de politiek is zo zwaarwichtig dat het zijn effecten heeft voor elke burger in dit land. Dat plichtsbesef moeten we hebben en vasthouden, dat is mijn motivatie. Natuurlijk is de realiteit dat je niet iedereen gelukkig kan maken.” Waidoe benadrukt dat het volk kritischer moet kijken naar elke parlementariër en “als je vindt dat de man te veel bezig is met zijn privé, dan moet je dat afstraffen. Daarom zijn er om de vijf jaar verkiezingen.” Hoe hij zou omgaan met kritiek als zou hij overlopen naar de coalitie? Waidoe: “Ik ben voor een hoger doel hier op Aarde en bij elke tegenslag en elke aanval is het mij gelukt om het om te zetten in motivatie en inspiratie. Ik ga je niet aanvallen, want dat is niet mijn karakter. Ik wil je wel tonen dat het anders moet. Dit vergt veel geduld en volharding.”
Waidoe merkt op dat het volk nog niet ready is voor een politiek waarbij de oppositie en coalitie samenwerken en elkaar ondersteunen. “Dit is mijn zienswijze, wanneer het volk heeft gekozen voor 51 leden, moeten we dat als echte democraten respecteren. Waarom zouden niet alle DNA-leden kunnen samenwerken als het gaat om nationale vraagstukken?”
Lees het hele artikel in het julinummer van Parbode