Opmerkelijke Surinamer: Pamela Groenfelt: ‘De drang om muziekles te geven werd steeds groter’
“Sommige leerlingen gaan er echt tegenaan en de goede resultaten blijven niet uit”, zegt Pamela Groenfelt (50), directrice van muziekschool ‘Intune’. Ze werd in Nickerie geboren en heeft vier kinderen. Toen ze vijf was, speelde ze al heel vlot blokfluit. Op haar zevende kreeg ze vioolles. Een jaar later stapte ze over naar piano en op haar tiende kwam haar lievelingsinstrument, de gitaar, erbij. “Ik had bijna elke dag muziekles in een ander instrument. Tijd om te luieren was er niet.” Haar vader, Edmund Emile Groenfelt, meer bekend als Emile, die alle instrumenten bespeelde die hij in handen kreeg, was haar idool.
Al toen ze klein was wilde ze muzieklerares worden, maar dat mocht niet van haar moeder. Toen werd Pamela medisch laborante. Na haar scheiding stond ze alleen voor de zorg van haar kinderen. Ze besloot toen met haar muzikale gave wat bij te verdienen. Eerst gaf ze privé muzieklessen, daarna begon ze haar eigen muziekschool Intune. “De drang om muziekles te geven werd steeds groter. Na een zware ziekte, besloot ik in samenspraak met mijn internist, te gaan doen wat ik zelf prettig vind. Zo besloot ik mijn brood te verdienen met mijn passie, aangezien ik op het Instituut voor de Opleiding van Leraren ook muziek had gestudeerd”, vertelt ze.
De muziekschool werd in 2014 geopend en heeft de afdelingen Mulo Parwani Kwatta, NDP centrum Groningen, OS Gijsbertus Paramaribo-Noord en OS Tout Lui Faut Highway. Muziekschool Intune is opgericht voor de districtbewoners. “We verzorgen lessen in klassieke gitaar, keyboard, piano, viool, drum, blokfluit en breiden nu uit met basgitaar, dwarsfluit en electrische sologitaar.” De jongste leerling is 5 en de oudste 73 jaar. Het valtH Pamela op dat leerlingen te weinig oefenen. De goede niet te na gesproken. Niets maakt haar zo blij dan wanneer ze ziet dat een leerling die niets kon, nu met plezier een instrument bespeelt en zelfstandig kan optreden.
Pamela pleit voor theoretische uniformiteit op de muziekscholen. “Niet op alle muziekscholen wordt er gedegen muziektheorie gegeven. Dat haalt ons niveau in Suriname naar beneden. Je moet theoretisch goed zijn om aansluiting te vinden bij conservatoria in het buitenland.” Ze voegt eraan toe: “We zijn goed in de praktijk, dus het bespelen van een instrument, maar we willen geen noten lezen. Als je noten kan lezen, kan je aansluiting vinden in buitenlandse orkesten, al spreek je de taal niet, want muziek is een universele taal.”
Lees het hele artikel in het julinummer van Parbode