Donkere wolken boven Paranam – Parbode Sneak Peek
Het is vrijwel zeker dat de aluinaarderaffinaderij te Paranam wordt ontmanteld. De oprichting van een Paranam Industrial Center (PIC), die op de plaats van de raffinaderij zou komen, moet mogelijkheden bieden voor Surinaamse ondernemers. Dat is de theorie. Maar in de praktijk blijkt dat een heel ander verhaal.
Het was even onwennig bij de aanvang van de KKF-discussieavond over de ontmanteling van het Suralco-emplacement en de impact hiervan op het Surinaams bedrijfsleven. Midden mei keek een volle zaal ondernemers reikhalzend uit naar het statement van Pierre van Zichem, bestuurslid van de Kamer van Koophandel en Fabrieken. Zij waren namelijk gekomen in de verwachting meer duidelijkheid te krijgen over onder meer de status van de Brokopondo Overeenkomst. Hierover zijn onderhandelingen gaande tussen de presidentiële onderhandelingscommissie en de Amerikaanse multinational Alcoa, waarvan Suralco het dochterbedrijf is. Een statement van de KKF kwam echter niet van de grond, noch een inleiding verzorgd door Van Zichem, die de ondernemers aanspoorde zelf met ideeën te komen. De raffinaderij behouden of slopen?
Behouden raffinaderij
Aanwezige wetenschapper Deryck Ferrier is openlijk voorstander voor het behouden van de raffinaderij in een nieuw concept. Ferrier besprak, niet voor het eerst, de rijkdom aan (export)mogelijkheden van Surinaams oppervlakte- en grondwater. Een ontwikkeling waarvoor zeventien kilometer van de benedenloop van de Surinamerivier uitgebaggerd moet worden en die op zijn beurt weer mogelijkheden brengt voor goederen- en personentransport en de afvoer van commerciële hoeveelheden aluinaarde. “Een uitbaggering van de Surinamerivier maakt een doorvoerhaven mogelijk, want die rivier is de enige in het Amazonegebied die de potentie heeft zwaar beladen Panamax IV schepen te ontvangen”, aldus de deskundige. Ferrier benadrukte verder nog dat de zaak-Alcoa op een correcte manier afgehandeld moet worden, aangezien Suriname de expertise van Alcoa nog nodig zal hebben.
Danny Lachman, energiedeskundige en directeur van het Institute for Graduate Studies and Research, deelde mee dat buurlanden Frans-Guyana en Brazilië reeds interesse hebben getoond in het gebruik van een uitgebaggerde Surinamerivier. Een plan dat volgens internationale onderzoeken en studies een goed perspectief biedt. “Wanneer we de raffinaderij nieuw leven inblazen, kunnen we uit strategisch oogpunt onze haven in standhouden en gebruiken als doorvoerhaven”, vertelde Lachman, die denkt dat het probleem van stagnatie in de plannen over de raffinaderij ligt bij de beslissingsrechten. “Niemand drukt op het knopje en beslist.”
Ontmanteling raffinaderij
“Dat de raffinaderij te Paranam wordt ontmanteld staat vast”, beweerde Dilip Sardjoe, voorzitter van de presidentiële onderhandelingscommissie Suralco, tevens een van de aanwezige ondernemers in de zaal. Hij benadrukte zijn aanwezigheid in de functie van ondernemer. Als CEO van Rudisa Holdingmaatschappij, eigenaar van dagblad Times of Suriname en zakenman van verschillende ondernemingen in zowel Suriname, Guyana, Trinidad en Miami, wordt Sardjoe beschouwd als de rijkste man van Suriname. Maar aanwezig als ondernemer of niet, feit is dat hij als voorzitter van de presidentiële onderhandelingscommissie met Alcoa meer weet over de ontmanteling van Suralco dan elke andere ondernemer. Op vragen wanneer de ontmanteling precies zal geschieden, kon Sardjoe echter geen antwoord geven. “Dat is nog niet beslist”, aldus Sardjoe, die benadrukte dat het slopen van de raffinaderij noodzakelijk is: “Laten staan is geen optie.”
Lees het hele artikel in het julinummer van Parbode