Advocaten van het bos: Cindyrella Kasanpawiro – Parbode Sneak Peek
“Suriname is rijk aan biodiversiteit en als je onderzoek in het bos hebt gedaan, dan raak je je er bewust van hoeveel ons land heeft.” Cindyrella heeft milieuwetenschappen gestudeerd aan de Anton de Kom Universiteit en werkt bij de Forest Cover Monitoring Unit van Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB).
“Tijdens mijn studie deed ik veel veldwerk, daar genoot ik wel van. Nu werk ik meer op kantoor, maar het werk is wel erg leuk, vooral de samenwerking tussen de collega’s is goed.” Samen met haar team brengt Cindyrella de veranderingen van bosbedekking in Suriname in kaart. Op basis van satellietgegevens en veldbezoeken maken zij digitaal kaarten van de bodembedekking en het landgebruik. “Wat ik leuk vind, is dat je iets doet voor Suriname, dat is in feite mijn drive. Ons werk beleidsmakers helpen bij ruimtelijke planning en om land in ontwikkeling te brengen. Officieel werken we tot 4 uur, soms blijf ik langer om iets af te maken. Dat vind ik niet zo erg, want ik vind het belangrijk, ik doe het echt voor het land.”
Cindyrella zit achter de laptop, op het beeldscherm komen allerlei plattegronden met kleurvlakjes voorbij. Het project om de bosbedekking in Suriname te controleren is in 2012 opgezet door de Amazone Cooperation Treaty Organisation. Eerst was er een referentiekaart met een beginsituatie van de bosbedekking gemaakt. In de jaren daarna zijn er steeds opnieuw kaarten gemaakt, waarop te zien is hoe de bosbedekking verandert, dit worden ontbossingkaarten genoemd.
Cindyrella gaat met de muis snel langs allerlei informatie, er is zoveel te vertellen dat ze niet goed weet waar te beginnen. “Naast de ontbossingkaarten zullen er ook landgebruiks- en landbedekkingskaarten gemaakt worden, daarin wordt informatie verwerkt over het landgebruik op de plekken waar geen bos is. Uiteindelijk komt er een hele milieuatlas van Suriname waar geologische informatie in te vinden is over reliëf en het type vegetatie.” Cindyrella is erg enthousiast over de samenwerking tussen de instanties bij dit project. “We werken samen met het Nimos en we krijgen informatie van ministeries zoals LVV en NH, ook het Planbureau is een belangrijke stakeholder. Die samenwerkingen vind ik echt mooi, we hebben nu een dataflow en we weten van elkaar waar we mee bezig zijn. Als LVV bepaalde data verkrijgt die wij ook nodig hebben, dan kunnen die worden uitgewisseld en omgekeerd ook.”
De afgelopen maanden is het team langs verschillende districten gegaan om de landbedekkingskaarten te bespreken. “We lieten een eerste versie zien om te vragen of wat op de kaart staat wel juist is, want zij kennen hun gebied beter dan wij. Hun feedback hebben we verwerkt in een nieuwe versie van de kaart, daarna presenteerden we die weer aan een grote groep mensen. Als daar dan weer feedback op kwam, dan namen we dat weer mee. De meeste districten hadden geen kaart. Alleen in het district Para hadden ze er één: een groot papier met daarop alles getekend met de hand. Dat vond ik echt knap! Daar hebben we natuurlijk foto’s van gemaakt.”
REDD+
Mooi dat dit nu op gang is gebracht, maar wat heeft het te maken bosbescherming? Cindyrella: “De kaarten kunnen gebruikt worden voor beleid, en kunnen binnen het REDD+programma worden ingezet, dit treedt binnenkort in werking. Simpel gezegd: REDD+ kan ervoor zorgen dat Suriname geld krijgt voor behoud van ons bos. Op hoeveel geld je recht hebt, dat hangt af van hoeveel bos je hebt en wat je toekomstbeleid is: hoeveel bos wil je in de toekomst nog kappen? Daarvoor is een plan opgesteld met een maximum: ‘tot zoveel bomen mag Suriname kappen en niet daarboven’. Om dat te bepalen hebben we ook gekeken hoe snel boomkap in het verleden ging, daarop is het toekomstbeleid afgestemd, want het moet haalbaar zijn. Die kaarten zijn er dus ook om aan REDD+ te kunnen verantwoorden wat we doen. Voor het REDD+programma moeten we ook nadenken hoe je efficiënter kan werken binnen de bossector en hoe je de mensen van de lokale gemeenschappen erbij kan betrekken. Zij kunnen een rol spelen, bijvoorbeeld als ze iets illegaals zien gebeuren, dan kunnen ze dat doorspelen aan ons, zodat wij actie kunnen ondernemen.”