Mi eigi Moengo: Erna Aviankoi – Parbode Sneak Peek
Omdat ik geïnteresseerd ben in de verhouding tussen grond en identiteit, werd mij aangeraden af te spreken met Erna Aviankoi. Terwijl ze op reis is naar Alfonsdorp, vlak voor Albina, om daar te helpen bij een aanvraag voor een regenwaterton, maakt ze een tussenstop op het atelier. Samen spreken we over het oosten van Suriname, de plek waar ze thuis is en zich nooit op bezoek voelt. De Creolen kennen de uitspraak ‘daar waar je gegrond bent’, de plek waar ze na je geboorte je navelstreng hebben begraven en waar je altijd mee verbonden zult zijn. De navelstreng van Erna is begraven in het dorp Polo Kaba, vlak bij Drietabbetje. Naar Moengo kwam ze om familie te bezoeken en vakantie te vieren. Het was een prachtige plek en omdat het de hoofdplaats was van Marowijne, had het veel voorzieningen. Wanneer ze als kind achter in de auto de heuvel opreed en aan weerszijden de eigenaardige rij naaldbomen zag, wist ze dat ze bijna op Moengo waren. Een herkenningspunt dat een goede tijd voorspelde, het maakte haar blij.
Terwijl we buiten op het podium praten, valt me op hoe gemakkelijk we in gesprek raken. Erna is een open vrouw die de zaken zowel beschouwend als kritisch kan bekijken. Ze komt op voor de minderheden in Suriname, zoals inheemse bevolkingsgroepen en homo’s, maar ook voor vrouwen en kinderen. Iedereen heeft het recht op gelijke behandeling en daar staat ze voor. Met name de Boslandcreolen probeert ze met raad en daad bij te staan en ze wil hun rechten vertegenwoordigen.
Tijdens de eerste dagen van de Binnenlandse Oorlog heeft haar moeder direct gehandeld, waardoor ze vóór de sluiting van de Oost-Westverbinding naar Paramaribo konden vluchten. Ze noemt dit een geluk, omdat ze hierdoor niet naar Frans-Guyana hoefde en Surinaams onderwijs kon blijven volgen. Voor velen was dit niet meer mogelijk. Anderen waren naar ons oosterbuurland gevlucht, waar ze tussen wal en schip belandden, vanwege de taal geen onderwijs volgden, en soms jong moeder werden. De gebeurtenissen van de Binnenlandse Oorlog hebben nog steeds hun weerslag op het dagelijks leven van Moengo.
Lees het hele artikel in het oktobernummer van Parbode