Wildgroei in ons televisielandschap – Parbode Sneak Peek
Met de komst van de digitale televisie is het aantal tv-kanalen in ons land explosief gegroeid naar bijna vijftig. Alle analoge televisiekanalen zijn nu uitgeschakeld. Vergunninghouders die de overstap naar digitale tv nog niet hebben gemaakt, zijn voorlopig uit de lucht. Ondanks het enorme aanbod aan zenders en de betere technische mogelijkheden om tv-programma’s te maken, vertonen de kanalen voornamelijk ‘gestolen’ buitenlandse programma’s.
Het is al laat in de middag wanneer NPS-parlementariër Patricia Etnel ons ontvangt in de fractiekamer van haar partij in De Nationale Assemblée. Trots vertelt ze dat de Nationale Partij Suriname ook een tv-kanaal krijgt. “Ons tv-station op kanaal 13.1 is nu in de testfase. NPS is een tv-station begonnen, omdat zij meer bekendheid wil geven aan de partij. We willen dat mensen zich meer betrokken voelen en dat de partij gewoon in de huiskamer aanwezig is. Zo kan de partij ook besparen, door haar programma’s zelf uit te zenden.” De groene partij heeft plannen om met eigen programma’s te komen. “Green Tv heeft een open policy, dus iedereen mag er zaken mee doen.” Etnel vertelt dat zelfs de politieke concurrentie welkom is via het kanaal van de NPS. “Alle andere politieke partijen mogen hun programma’s er ook uitzenden. Het is een bedrijf dat winst moet maken, want er zijn kosten.”
Een andere nieuwkomer is 4Youth op kanaal 45.3. Volgens de vergunninghouder is zijn kanaal het enige met de jeugd als specifieke doelgroep. 4Youth biedt de jongeren behalve informatieve programma’s, een motivatieplatform. Naast tekenfilms en amusement toont het kanaal educatieve programma’s. Het station vindt het belangrijk dat ouders hun kinderen onbezorgd naar tv kunnen laten kijken, zonder negatieve beïnvloeding. De films worden gecontroleerd voordat het kanaal ze uitzendt.
Geen ruimte meer
Bij het ministerie van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&C) komen veel aanvragen binnen voor televisiestations. De meeste voor Paramaribo en Wanica, maar ook voor de andere districten. Volgens de technische afdeling van de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS) is het televisiekanalenspectrum voor Paramaribo en Wanica vol. Er zijn nog heel wat vergunninghouders die nog niet actief zijn maar wel een frequentie hebben. Voor de andere districten is er nog ruimte, maar wat betreft de geografische locatie is er een stimulatietest nodig om te meten of er uitgezonden kan worden.
Iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon kan bij OWT&C een tv-vergunning aanvragen. “Bij de aanvraag zelf zijn er geen voorwaarden”, verduidelijkt de pr-vrouw van de TAS, Xaviëra Agard. “Nadat ze zo’n verzoek ontvangt, vraagt het ministerie de TAS om advies. Bij positief advies wordt er een vergunning uitgegeven aan de aanvrager. Die doet dan bij ons de aanvraag voor de frequentie. De TAS houdt toezicht op de naleving van de voorwaarden en doet een jaarlijkse keuring. De televisievergunning wordt door het ministerie uitgegeven op naam. De meeste hebben een looptijd van vijftien jaar, maar er worden nu ook vergunningen uitgegeven voor tien jaar. Soms geeft de TAS negatief advies voor een vergunningsaanvraag. Meestal omdat er geen vrije frequenties zijn.”
Agard legt uit dat er een limiet is: het spectrum is niet onbeperkt beschikbaar. Door de digitalisering kunnen de platformproviders wel meerdere subkanalen aanbieden. Ondernemers kunnen via virtuele televisie op die subkanalen uitzenden. Platformproviders kunnen ondernemers met een eigen identiteit laten uitzenden als die beschikken over een vergunning voor virtuele televisie. Ook die vergunningen worden uitgegeven door de TAS.
Weinig Surinaamse programma’s
In een eerder interview met Parbode, in 2017, wees tv-pionier Frits Pengel, oud-directeur van de STVS, op het gebrek aan creativiteit in de Surinaamse televisiewereld. Ook hij zei dat er meer Surinaams productie moet komen: ‘Al die technische voordelen die men nu heeft, zie ik niet aan de programma’s. Een lokaal programma als Wij en de planten mag geen einde hebben, het eigene in de programma’s mis ik nu. Juist nu zou je verwachten dat met de ontwikkeling van de techniek het makkelijker kan.’
Een nieuwe zender die zich wel sterk richt op Surinaamse programma’s is het subkanaal 12.3 van ATV, van telecommunicatiebedrijf Telesur. “Wij in Suriname vervreemden heel erg van het eigene. We zijn zoveel bezig met Hollywood dat we niet weten wat er in onze omgeving gebeurt”, vertelt Telesur-directeur Mike Antonius aan Parbode. “Op 12.3 worden Suriname en de evenementen in Suriname gepresenteerd. Zo is er verslag gedaan van Owruyari, Phagwavieringen en de Wandelmars, zodat de mensen in de regio een beeld krijgen van ons land. Daarnaast worden programma’s van het Caribisch gebied naar Suriname gebracht, dus het is een wisselwerking, en daar zijn goede afspraken over.”
Lees het hele artikel in het novembernummer van Parbode