Team Mama, het digitale dorp met elfduizend inwoners – Parbode Sneak Peek
Een heel bijzondere Facebookgroep is ‘Team Mama’, met meer dan elfduizend moeders en aankomende moeders die allemaal Surinaamse roots hebben. De motoren achter Team Mama, Grätl Blokland en Cherrylane Pools schuiven aan om te vertellen wat er zo bijzonder is aan Team Mama.
Grätl Blokland: “Het is veel meer dan een FB-groep, het is een groep om mama’s en mama’s-in-wording te ondersteunen. Kijk, we leven in een samenleving waar er veel taboes zijn. Van veel zaken die te maken hebben met moederschap, denken mensen dat iedereen het weet. Bijvoorbeeld: je bent zwanger, en je zit met de vraag: Ik heb een zure maag, wat moet ik doen? Of: mag ik mijn kindje van drie maanden al een prakje geven? Het gaat om heel simpele dingen die de meesten van ons weten, maar er zijn genoeg moeders die geen moeder of geen andere bigisma dichtbij hebben om dit soort vragen aan te stellen.”
Was dat vroeger anders? Is er tegenwoordig meer behoefte aan een vraagbaak?
Grätl, stellig: “Ja. Vroeger had je veel meer sociale controle, mensen leefden vaker met meer dan één gezin onder een dak, de aanwezigheid van moeders, zussen, tantes, oma’s, is veel minder vanzelfsprekend. Dat gevoel van samenzijn, een (grotere) eenheid vormen, dat is weggevallen voor veel mensen. Natuurlijk zijn er best wel veel die beide ouders dichtbij hebben, en misschien ook nog schoonouders erbij, maar dat is niet meer over de gehele linie het geval. Men zegt: ‘It takes a village to raise a child’. Maar die village is er niet meer. We hebben met Team Mama een digitale versie ervan gecreëerd. De oprichtster was mijn nichtje, Cherrylane Pools. We waren samen zwanger van ons eerste kind, en bevielen ook nog op dezelfde dag. Bij Cherrylane in de familie ging het om het allereerste kleinkind. Zij had volgens mij best wel behoefte aan advies van mensen die zonder oordeel, haar vragen zouden kunnen beantwoorden. Weet je, soms schamen we ons ervoor om bepaalde dingen te vragen, bang te horen: ‘Hoezo weet je dat niet’.”
Cherrylane, wat heeft precies geleid tot het oprichten van de groep?
Cherrylane Pools: “Nou gewoon, ik had net een baby, ze was drie maanden oud, en ik vond het leuk om allerlei dingen te posten en te vragen over haar op FB. En om dat een beetje groter te maken, meer mensen te bereiken, besloot ik een groep aan te maken. Gewoon voor de gezelligheid.”
Dus niet voor advies in probleemsituaties?
“Nee. Aanvankelijk was het echt voor de leuke dingen. Ik vond het leuk om grappige of lastige dingen van en over kinderen te schrijven en te lezen. De rest van mijn vriendenkring had al kinderen, dus het was wel heel leerzaam voor mij, maar pas toen Grätl erbij kwam werd het serieuzer.”
Wat is er binnen de groep gedaan?
Grätl somt op: “Vorig jaar hebben we schoolpakketten gegeven aan enkele behoeftige moeders in de groep. We hebben meer dan honderd aanvragen gekregen, waarvan we vijftig hebben toegewezen. Het is jammer dat we niet alle aanvragen hebben kunnen inwilligen, maar ja, we doen wat we kunnen. We hebben vorig jaar een uitstapje gemaakt met mama’s en kinderen, waarbij we voor de mama’s een sessie hadden met een trainer over communicatie met je kinderen. We hebben een motivational dinner gehad, met Nathalie Mossel, een professionele motivational speaker, die ‘toevallig’ ook lid is van Team Mama. We houden ook de vacatures in de gaten voor de werkzoekende mama’s.” Grätl vertelt over het geval van een mama die hulp vroeg voor de betaling van een scan waarvoor ze het geld niet had. Dat geld, SRD 1700, is in enkele dagen bij elkaar gesprokkeld, aan de mama voorgeschoten, en toen ze daarvan SRD 1200 terugkreeg van het SZF, kon dat geld direct weer worden doorgesluisd naar een andere mama die ziekenhuiskosten moest betalen voor haar kindje dat met een tumor in het ziekenhuis lag. Grätl geeft toe dat ze ‘behoorlijk regelmatig’ met geld of spullen op pad is van en naar moeders.
Lees het hele artikel in het novembernummer van Parbode