Een rondje in de wasmasjien van Edgar ‘Bugru’ Burgos – Parbode Sneak Peek
Kleine wasjes, grote wasjes, doe ze in je wasmachine, het refrein dat haast elke Surinamer kent. De zanger van dit lied is Edgar Burgos, die zijn artiestennaam Bugru heeft afgeleid van zijn familienaam. De naam bugru – Sranantongo voor ‘knikker’ – is ook gekozen, omdat hij veel kernachtige kracht uitstraalt.
Het begon voor Bugru allemaal op het Mr.Bronsplein, in het hart van de volkswijk Frimangron. “Op het voetbalveld was er op Konfriyari (Koninginnedag), 30 april, altijd een kermis. Bij het plein had je de Sint Jozef jongensschool, de Bonifacekerk, het basketbalveld en het voetbalveld. Ik zong in de Bonifacekerk. Die had zo’n goede akoestiek, het galmde dat zelfs de mensen op de kermis me hoorden zingen, en toen heeft de grote exploitant van kermissen, kraampjes en shows, Harry Totta, me een aanbieding gegeven om op te treden in kindershows. Hij heeft me in de muziek gebracht, later kreeg ik de Bigismashow met stripteasedanseres en vele buitenlandse artiesten, zoals Mighty Sparrow. Ik praat over toen ik een jaar of tien, elf was in 1963, 1964.”
Zijn eerste optreden kan Bugru zich nog heel goed herinneren: hij zat in de tweede klas van de Monseigneur Wulfinghschool, waar toen meneer Sweet directeur was. Toen Sweet al 25 jaar in het onderwijs zat, was dat een feest waard. Voor de viering werd de band Firestone in elkaar gezet. Edgar zong It’s a man’s world van James Brown en A land of 1000 dances van Wilson Pickett. Edgar liet het niet hierbij, want even later richtte hij Brotherhood op. Deze band werd gevraagd om in de kerken op te treden, de zogeheten ‘Beatmis’ om de jeugd weer de kerk in te krijgen. Het werd een groot succes. “Toen ik werd ontdekt op Konfriyari stond mijn besluit vast: ik word geen muzikant, maar artiest!” Edgar vertelt dat hij als kleine jongen op de muur van het Bronsplein met rode verf in meters grote letters ‘Bugru’ had geverfd. “De politie heeft mij in elkaar geslagen, ze lieten mij de verf van de muur wegwassen, wat niet echt lukte. Zo heeft mijn naam dus jarenlang op de muur gestaan.” Toen Bugru zijn eerste salaris kreeg, kocht hij daarvan een wasmachine voor zijn moeder. Jaren later kreeg hij zijn hit Wasmasjien. Volgens Bugru goed karma.
Al 55 jaar in showbusiness
Bugru zit al langer dan 55 jaar in de muziek. “Ik wil de zaak niet romantiseren, maar ik vind dat er in mijn tijd, trots de vele technische beperkingen, bijzondere dingen gebeurden in en met de Surinaamse muziek. Er zijn grote artiesten opgestaan van wie ik veel heb geleerd zoals een Oscar Harris, Max Nijman, Lieve Hugo, en de vele beatgroepen zoals mijn favorieten Cosmo Beats, Devils, Falling Stones. Er was een heftige muziekscene! Toen maakten Surinaamse artiesten reeds furore in het Caribisch gebied en Europa. Ik bemerk nu wel een zekere stilstand! In de muziek heb ik twee buitenlandse voorbeelden: James Brown en King Fighter, een wereldberoemde calypsonian die ik mocht begeleiden op de kermis. Het is de man van Wan sani, tu sani, tamara neti, en wij als dertienjarige jongens mochten als Brotherhoodband hem begeleiden. Ik heb hem geholpen met Surinaamse teksten. Hij was ook bokser en maakte veel schijnbewegingen op het podium. Ik heb van hem geleerd dat ‘the show must go on’, al is er niemand.”
Edgar staat vooral bekend als voorzanger van Trafassi. “Ik heb de band met Harold Biervliet opgericht toen we uit Happy Boys kwamen. Ik heb de naam en de strategie verzonnen, de kleren ontworpen en bepaalde zelf genaaid. Ook heb ik mijn doelstelling gerealiseerd dat iedereen bij Trafassi kwam en heb ik de muziek zo uitgedacht, dat je die overal kan projecteren. Op een gegeven moment wilden de bandleden onze hit Wasmasjien niet meer spelen en mensen gaan imiteren. Ze wilden hun nieuwe band eerst Trafassi noemen, maar ik had die naam al geregistreerd sinds de band bestond. Ik ben doorgegaan en heb alle onderscheidingen gehad. Tijdens het 700-jarige bestaan van Amsterdam mocht ik als tiende persoon de Andreaspenning in ontvangst nemen.”
Lees het hele artikel in het decembernummer van Parbode