Advocaten van het bos: Minu Parahoe – Parbode Sneak Peek
“Inheemsen hebben een directe band met het bos”, zegt Minu Parahoe, “dat is zowel een spirituele als een praktische band. Het bos geeft bouwmaterialen, zorgt voor voedselvoorziening, maar ook medicijnen halen ze daar.” Parahoe zet zich in voor het behoud van het regenwoud, inclusief de mensen die erin wonen; hun cultuur, hun welzijn en hun relatie met de natuur. “De inheemse burger in Suriname heeft altijd het bos om zich heen gehad, wie zijn wij stedelingen om hen te vertellen hoe ze daarmee om moeten gaan?”
Minu is een stedeling uit Paramaribo. Natuur betekende voor haar ‘op vakantie zijn’, totdat ze ging studeren. “De vorming door de studie maakte een nieuwe wereld voor me open. Ik kwam in natuurgebieden om onderzoek te doen en zag interessante uitdagingen.” Momenteel is ze directeur van ACT Suriname (Stichting Amazon Conservation Team).
“Als conservation-organisatie streven we natuurlijk wel natuurbeschermingsdoelen na. Wij kijken daarbij naar nationale en internationale beleidsprioriteiten, om vervolgens een match te zoeken met de ambities van de inheemsen. Daarvoor proberen we zo goed mogelijk te luisteren; wat is voor hen prioriteit om te beschermen, te monitoren en te ontwikkelen? Wat zijn hun aspiraties? Inheemsen in Zuid-Suriname missen elementaire zaken als energie, drinkwater en optimale scholing. Hoe kun je dan over natuurbehoud en het terugbrengen van carbonemissie (carbonuitstoot, red.)praten?” Parahoe refereert aan nationale en internationale programma’s, waarbij vanuit de Verenigde Naties wordt gestimuleerd om houtkap en bosdegradatie wereldwijd tegen te gaan, zodat de CO2-uitstoot van Westerse landen wordt gecompenseerd. “Bij ACT werken we via de mens naar het grote plaatje van de bescherming van de hele natuur. Hierbij zijn er zeker raakvlakken te vinden tussen lokale noden en de initiatieven om carbonemissie terug te brengen.”
Het ACT stimuleert inheemsen om kaarten van hun leefgebied te maken, want daarmee hebben ze ondersteuning bij het doen van onderhandelingen. “Community mapping is waar we bekend om staan en waarin we al veel werk hebben verzet. We stimuleren om de leefgebieden waarvan zij zeggen dat hun voorouders daar altijd hebben gewoond in kaart te brengen. Op die manier kunnen er op basis van data beslissingen worden genomen.”
In het hele proces van natuurbescherming en welzijnszorg doet ACT zelf niet mee in de discussie, maar functioneert vooral als intermediair. “Lokale rangers, sjamanen en ondernemers komen afwisselend elk jaar in aanraking met andere groepen binnen en buiten Suriname om van elkaar te leren. Ze beslissen zelf wat zij wel of niet willen overnemen van elkaars kennis en ervaring. We gaan daar niet in sturen.
Lees het hele artikel in het februarinummer van Parbode