Klinkend erfgoed – Parbode Sneak Peek
Michael Ling is de man van ‘I love Su’. Hij is ook de eigenaar van een kledingzaak op de hoek van de Dominee- en Jodenbreestraat. In het verre verleden hebben er op die plek andere gebouwen gestaan, hebben er andere mensen gewoond. De gebouwen zijn met de grond gelijk gemaakt, de mensen ontslapen.
In het begin van de jaren vijftig trok de familie Haenen op de genoemde hoek een nieuw pand op, in rode bakstenen. De familie had een bedrijf dat die bakstenen produceerde. Het gebouw werd vier hoog, compleet met torentje. Hoog in de toren van het gebouw bevond zich, zoals het hoort, een klok. In de beginjaren heeft die klok trouw getikt. Maar op een dag stond die klok stil, zoals meerdere klokken in ons land op een gegeven moment stopten met tikken.
Omdat de heer Ling van zijn land houdt, vindt hij dat zijn landgenoten op zijn minst moeten weten hoe laat het is. Een uurwerk kan daarbij goede diensten bewijzen, maar dan moet hij wel werken. Nu is een klok een tamelijk ingewikkeld apparaat, met assen,lagers, tandwielen en rondsels. Het systeem moet draaien en tikken en de wijzers moeten precies op de minuut verspringen. Anders weten de mensen nog niet hoe laat het is. Het uurwerk moet op gezette tijden opgewonden kunnen worden.
Een reparatie van een dergelijk apparaat vraagt om vaklui, gezegend met een behoorlijke dosis kennis en vaardigheden. Waar vind je die mensen? De heer Ling vraagt een vriend, of hij misschien mensen kent die zijn klok kunnen repareren. Die vriend kent twee heren die lasershows hebben verzorgd. Laserlichten zijn erg gevoelig. Ze raken snel defect. Voor beide heren was in ieder geval die reparatie geen probleem. De lichten werden per ommegaand hersteld. Zouden die heren misschien ook een klok aan de praat kunnen krijgen? Wie weet. Niet veel later gaat de telefoon van de heer Henning Hutmacher.
Mijnheer Ling aan de lijn: ‘Mijnheer Hutmacher kunt u mijn klok herstellen?’. Zo werkt toeval. Met een dergelijke hulpvraag ben je op het juiste adres bij Hutmacher en zijn compagnon. Hun devies is: alles wat door mensenhanden is gemaakt, krijgen wij aan de praat. Maar dan ook alles! Bij God is niets onmogelijk. In Suriname is niets onmogelijk en voor de heren Henning Hutmacher en Willem van Winden geldt in grote lijnen hetzelfde.
Het duo Hutmacher/Van Winden woont al een respectabel aantal jaren in ons land. Hutmacher komt oorspronkelijk uit Duitsland. Na tal van omzwervingen via Egypte, Ghana, en Trinidad bezoekt hij ons land voor een korte vakantie. Hij zet zijn voet op Surinaamse bodem en als bij toverslag staat zijn besluit vast. Hier wil hij zich vestigen. De heer Van Winden was ooit in ons land op vakantie en besloot terug te keren naar het land waar hij zich destijds zo op zijn gemak voelde. Henning is ingenieur, Willem allround technicus. Henning gaat hier nooit meer weg. Willem blijft hier voor altijd. Ze werken al ruim twee jaar samen.
Lees het hele artikel in het maartnummer van Parbode.