Dossier: Vechten voor het vaderland
‘De wereld gaat naar Suriname kijken’, zei president Desiré Bouterse afgelopen december. Na veel internationaal (politiek) bezoek in 2018 was het eind vorig jaar aan de Surinaams-Nederlandse bokser Tyrone Spong om ons land ‘voor het voetlicht van de wereld te plaatsen’. Of hij daarin geslaagd is, laten we aan u over. Maar dat de bokser naast de Surinaamse ook de paarse vlag met zich mee droeg, mag duidelijk zijn.
‘Het gevecht tussen Tyrone Spong en de Ecuadoraan Italo Perea zal internationale aandacht trekken en daardoor gunstig zijn voor ons land’, stelde Purple Promotions, de evenementenorganisatie gelieerd aan de Nationale Democratische Partij (NDP) in december 2018. In samenwerking met het Amerikaanse A and T Event Promotions uit Miami (Florida) slaagden ze erin de droom van Spong te verwezenlijken: vechten in zijn thuisland. ‘The King’ kwam op 21 december 2018 terug naar ‘zijn jungle’ in de Anthony Nesty Sporthal, Paramaribo.
Op verzoek
De Surinaams-Nederlandse zwaargewicht bokser zou hier zijn World Boxing Council Heavyweight Title verdedigen, een internationaal gevecht dat president Desiré Bouterse op 7 december 2018 onomwonden katapulteerde als ‘een gelegenheid om geschiedenis te maken’.
Toen Pedro Otas, de nummer-2 zwaargewicht kampioen van Brazilië en voorgenomen tegenstander van Spong, het liet afweten wegens een blessure, was het titelgevecht met de Braziliaan van de baan. Op de valreep werd een andere tegenstander gevonden. De internationale media-aandacht haakte hierdoor (grotendeels) af. De aanwezigheid van Spong in Suriname bleek alleen nog gunstig voor de NDP van Bouterse.
In tegenstelling tot de Indiase president Ram Nath Kovind, die in juni vorig jaar een bezoek bracht aan ons land, bracht Spong geen zeventig man tellende delegatie met zich mee. Desondanks kwam de organisatie van zijn bokswedstrijd qua kostenplaatje in de buurt van het driedaags staatsbezoek van de president (750.000 US-dollar tegenover 1.000.000 US-dollar).
‘Voor het internationale event The King Returns to His Jungle zijn tijd, geld noch moeite gespaard’, schreef dagblad de Ware Tijd enkele dagen voor het gevecht, ‘Dat heeft volgens Vernon Oostwijk, CEO van Purple Promotions, zijn reden: ‘Het is op verzoek van de president, en Tyrone (Spong) wilde vechten in Suriname. We hadden geen andere keus’, aldus Oostwijk in de Ware Tijd.
Gefinancierd vraagteken
Afhankelijk van je zitplaats kostte een kaartje voor de wedstrijd SRD 200 tot SRD 300. Nadat Bouterse op 4 december het eerste kaartje had gekocht, vlogen de (goedkoopste) kaarten al snel de deur uit. ‘Het evenement wordt ondersteund door de huidige regering. Hoe het gefinancierd is, blijft een groot vraagteken. De regering moet aangeven dat er geen belastinggeld is besteed’, schreef Dagblad Suriname in zijn redactioneel van 20 december 2018.
De vraagtekens over de financiering van het boksevent zullen naar alle waarschijnlijkheid blijven bestaan, gezien de beruchte geschiedenis van de president van Purple Promotions, NDP-ondervoorzitter Ramon Abrahams, van 2010 tot 2013 minister van Openbare Werken. ‘Volgens de oppositie werd er voor zo’n 75 miljoen euro (destijds SRD 250 miljoen) ondershands gegund onder Abrahams’, berichtte de Nederlandse de Volkskrant in juni 2013, enkele dagen nadat Bouterse zijn ‘vertrouweling’ had ontslagen. Enkele maanden later bracht Parbode de wazige praktijken van Abrahams concreet in beeld. Verschillende aannemers verklaarden anoniem dat ze hun offerteprijs op vraag van het ministerie van Openbare Werken met 10 tot 25 procent moesten verhogen, wilden ze aanspraak maken op overheidsopdrachten vanuit het ministerie. Het extra bedrag werd contant in een envelop bij een van Abrahams’ ambtenaren afgeleverd.
‘Alles bij elkaar opgeteld heb ik SRD 927.000 in enveloppen afgeleverd. In 2011 moest ik SRD 100.000 bij (het partijcentrum) Ocer bezorgen, dat was voor de partijkas van de NDP’, aldus een anonieme getuigenis in de Parbode van augustus 2013. ‘Tijdens het debat Op weg naar de verkiezingen van de Vereniging van Economisten in Suriname, zei Winston Caldeira, destijds vertegenwoordiger van de NDP, dat ex-minister Abrahams is vervangen wegens corruptie’, berichtte Starnieuws in mei 2015. Ondanks de corruptieschandalen is de 65-jarige ex-militair en politicus anno 2019 nog steeds ondervoorzitter van Bouterses NDP. In december 2018 was hij ook eindverantwoordelijke over de 750.000 US-dollar die voor een eenmalig boksevent werd uitgetrokken.
Op 19 december 2018 schrijft de Ware Tijd dat ‘Spong erkentelijkheid toonde naar president Bouterse, die hem heeft geholpen zijn droom te realiseren om voor eigen volk te vechten’. Mahinder Jogi, parlementariër van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP), liet diezelfde dag door Dagblad Suriname optekenen dat het boksevent ‘een brainwashtechniek van de NDP is om het gevoel van stemgerechtigden te beïnvloeden’. ‘Bouterse probeert het publiek te imponeren, beïnvloeden en uiteindelijk aan zijn zijde te krijgen. Om de armoede die hij zelf heeft gecreëerd enigszins te pareren, probeert de president allerlei toestanden naar Suriname te halen, geld te verspillen en hiermee het volk zoet te houden’, aldus Jogi.