Voorwoord: SPSB-fiasco: bogobogo groen onder beheer van bogobogo paars
Dé parel onder de staatsbanken. Dát was de Surinaamse Postspaarbank voorbestemd te worden. Dankzij een fors versterkte regeringsbank zou de financiële rompslomp bij lanti wel eventjes tot het verleden gaan behoren. Bovendien werd aangekondigd dat kleinduimpjes maar moesten fuseren met deze nieuwe reus, die allerhande mega overheidsprojecten onder zijn paraplu zou krijgen. Zoals in 2016, met het op 500 miljoen US-dollar geprojecteerde Chinese woningbouwprogramma van Broad Homes International. ‘We zijn blij dat we het fonds mogen beheren namens de Chinese overheid’, zei Postspaarbank-directeur Kromosoeto toen daarover.
Lange tijd leek er geen wolkje aan de lucht te zijn bij de SPSB. De ene na de andere mijlpaal werd bereikt, het leek erop dat de bank volop invulling gaf aan haar slogan ‘Groeien doen wij samen’. Bij velen waren de recente onthullingen over mogelijke grootschalige malversaties dan ook een donderslag bij heldere hemel.
Toch was de uitkomst van het SPSB-sprookje even voorspelbaar als te yu poti puspusi fu luku merki. Al in 2017 wees de vakbond erop dat het regiem bezig was een mega geldpot voor zichzelf te creëren. Een begrijpelijke waarschuwing, want de combinatie bogobogo groen onder beheer van bogobogo paars is altijd onheilspellend gebleken. Als we de klokkenluiders die interne documenten hebben uitgelekt mogen geloven, is er een paarse bende tekeergegaan, net zoals dat eerder het geval was bij de Naschoolse Opvang, die ons honderden miljoenen armer maakte. Bij schandalen wordt overigens steevast dezelfde modus operandi gehanteerd: het opwerpen van afleidingsmanoeuvres. Bij de SPSB-affaire werd het accent al gauw verlegd naar een overgelopen parlementariër en de reshuffle van ministers. Maar verdwijntrucjes,
dwaalsporen, rookgordijnen: wat is verdonkeremaand, komt vroeg of laat toch aan het licht